• Arno van der Linden heeft een eigen Kuilenburg/Culemborgse kilt laten maken.
• Arno van der Linden heeft een eigen Kuilenburg/Culemborgse kilt laten maken. Foto: Fleur van Eeuwijk

Arno van der Linden: ‘Mijn kilt draag ik het hele jaar door’

Nieuws

CULEMBORG • Je eigen Schotse kilt, maar dan in Culemborgse kleuren. Dankzij Arno van der Linden is er een officieel Kuilenburg/Culemborg tartan.

Arno van der Linden is helemaal verzot op Schotland én op zijn stad Culemborg. Dit bracht hij samen door een ‘Kuilenburg/Culemborg’ tarten te ontwerpen toen de stad 700 jaar bestond. 

Hier ging meer tijd overheen dan gedacht maar inmiddels staat deze geregistreerd. Het officiële certificaat uit Edinburgh overhandigde hij onlangs aan de burgemeester. “De kleuren in de Schotse kilt staan in het teken van de stad.”

Passie
Een passie voor een Schotse kilt ontstaat bij Arno tijdens een festival in Nederland en België. “Daar liepen allerlei mannen in een kilt en dit vond ik erg leuk om te zien. Een paar jaar later besloot ik er zelf ook een te kopen.”

Een kilt is een kledingstuk die de benen tot aan de knieën bedekt. “Mijn eerste was paars omdat dit mijn lievelingskleur is. Het is fijn om het kledingstuk te dragen omdat ik mezelf vrij voel en je niet veel Nederlanders zo ziet lopen.”

Het hele jaar door
Het hele jaar door draagt hij zijn kilt. “Inmiddels heb ik er zeven zodat ik ook kan afwisselen. Alleen in de zomer is het soms te warm om de kilt te dragen omdat hij ook nog eens een aantal kilo weegt.”

In Culemborg wordt Arno vaak om zijn kledingstijl herkend. “Thuis draag ik mijn trainingspak en ik heb werkkleding maar zodra ik mijn deur uitga om boodschappen te doen, doe ik mijn kilt aan. Soms vragen mensen of ik op de foto wil maar ik vind dat juist leuk.”

Kuilenburgse tartan
In 2018 vierde Culemborg haar 700-jarige stadsrechten. Om dit te vieren, bedenkt Arno om een echte Kuilenburgse kilt te laten maken. “Via een programma kon ik het patroon, wat tartan in het Schots heet, maken. Al snel wist ik dat ik met Culemborgse kleuren wilde werken.” Daarom besluit hij de kleur donkerblauw voor de blauwlappen te gebruiken, licht blauw voor de Lek, geel en rood van de vlag en een bronzen streepje voor de papklok.

Toch gaat er meer tijd overheen dan Arno in eerste instantie dacht. “Twee weken voor Koningsdag ontving ik mijn kilt uit Schotland die daar helemaal met de hand is gemaakt. De stof die over was, heb ik ook ontvangen.” De Culemborger is trots op het eindresultaat. “Het was spannend maar ik ben heel blij.”

Officiële certificaat
Terwijl de kilt wordt gemaakt, registreert Arno hem direct onder de naam Kuilenburg/Culemborg en daarmee is Culemborg de derde stad van Nederland die zoiets heeft. Wel was hiervoor een handtekening van de burgemeester nodig. “Gerdo van Grootheest was gelukkig heel enthousiast en draagt ook af en toe de stropdas die we met dezelfde stof hebben laten maken.”

Een paar weken geleden heeft hij het officiële certificaat uit Edinburgh overhandigd aan de burgemeester. “Nu hebben ze alles compleet, dat is fijn.” En of deze Culemborger in hart en nieren ooit nog overweegt om te verhuizen naar Schotland? “Wie weet. Ik heb namelijk een hekel aan buitenlands praten. Ondanks dat de natuur daar heel bijzonder is, blijf ik voorlopig in het mooie Kuilenburg wonen!”

Fleur van Eeuwijk