Afbeelding

Zes koninklijke onderscheidingen in Culemborg

Nieuws

CULEMBORG • Namens koning Willem-Alexander mocht burgemeester Gerdo van Grootheest woensdag zes Culemborgers blij maken met een koninklijke onderscheiding tijdens lintjesregen 2023. 

Hij ging persoonlijk bij de gedecoreerden op bezoek om de lintjes op te spelden. 

Rosita Setz en de heren Van Bockel en Van Munster worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De dames Kemler-Rijswijk, Couwenberg-Vandersteen en Stolte krijgen een lintje dat hoort bij Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Van Bockel en mevrouw Stolte zijn een echtpaar. Heel bijzonder en mooi dat ze beiden een lintje krijgen. 

Burgemeester Gerdo van Grootheest: “In Culemborg kijken we naar elkaar om. De vele vrijwilligers, die onze stad rijk is, zetten zich belangeloos in. Sommigen zetten zich zo in voor anderen, dat je je bij wijze van spreken afvraagt waar ze de tijd en energie vandaan halen. Gelukkig zijn er andere inwoners die ons laten weten wat deze vrijwilligers allemaal doen voor de medemens en voor de stad. Tijdens lintjesregen krijgen we de kans om enkele vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Het is elk jaar weer een speciale en feestelijke dag.” 

De volgende Culemborgers ontvangen tijdens de lintjesregen een koninklijke onderscheiding: 

Rosita Setz
Rosita Setz zet zich al jaren in om Culemborg mooier, groener, duurzamer, ondernemender en socialer te maken. Bij Theater De Fransche school was ze vrijwilliger bij het jeugdtheater voordat ze jarenlang in het bestuur zat. Als kwartiermaker zette ze het Cultuurfonds Culemborg op. Ook bracht ze als bestuurslid van Cocreatie Culemborg mensen en organisaties samen om ideeën en initiatieven voor Culemborg met elkaar te delen en te realiseren. Jaren was mevrouw Setz bestuurslid en voorzitter van de Kring Culemborgse Bedrijven (KCB). Zonder haar inspanning was HUB Rivierenland (waar bedrijven en scholen hun ervaringen uitwisselen) niet van de grond gekomen. En dan is ze nog steeds voorzitter van LekArt.

Foto: Charles Dumas

Lisette Couwenberg-Vandersteen
Lisette Couwenberg-Vandersteen is al meer dan veertig jaar de drijvende kracht achter volksdansgroep Oriënt. Ruim 20 jaar is ze voorzitter. Ze regelde bijna alles; van de kostuums tot de vele optredens in binnen- en buitenland. Zij heeft er voor gezorgd dat de groep op een hoger niveau kwam. Daarmee zette ze Culemborg op de kaart. Geruime tijd was ze vrijwillig medewerker in de mediatheek van scholengemeenschap Lek&Linge. Mevrouw Couwenberg staat ook altijd klaar voor zieke mensen in haar omgeving. Ze is sociaal, zorgzaam en begaan met hen.

Foto: Charles Dumas

Rina Kemler-Rijswijk 
Rina Kemler-Rijswijk houdt de geschiedenis van Culemborg als jaren levend. Dat doet ze als vrijwilliger educatie en als gastvrouw in het Elisabeth Weeshuis Museum. Ze is voorzitter van de stichting Stadsgidsen Culemborg en verzorgt zelf ook geregeld rondleidingen. Jarenlang was mevrouw Kemler jeugdtrainer, secretaris en wedstrijdsecretaris van de korfbalvereniging Sport Geeft Vreugde. En ze is jaren bestuurslid van sportclub 55+ In Beweging Actieve senioren Culemborg geweest. Veel Culemborgers kennen haar nog als juf Rina, want ze heeft jaren in het basisonderwijs gewerkt.

Foto: Charles Dumas

Rob van Munster
Rob van Munster is al jaren heel actief bij de Reddingsbrigade. Eerst vooral in Culemborg, waarvoor hij in 2008 is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Later zette hij zich regionaal en nationaal in. Hij is opleider op het gebied van oppervlakte water redding. Bij Reddingsbrigade Nederland is hij coördinator van de Nationale Reddingsvloot en Officier van Dienst. Als vrijwilliger op school ’t Praathuis helpt hij wekelijks collega’s met ICT. De heer Munster wordt nu bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn taken op regionaal en landelijk niveau.

Foto: Charles Dumas

Janny Stolte
Janny Stolte doet al ruim 45 jaar vrijwilligerswerk voor de protestantse kerk. Als lid van de werkgroep Groene Kerk zet ze duurzaamheid en klimaat op de agenda van de kerkelijke gemeenschap. Ook is ze voorganger in kerkdiensten in een verpleeghuis. Verder is mevrouw Stolte trouw aan het gedachtengoed van eerlijke handel. Ze was actief in de Wereldwinkel in Nijverdal, Apeldoorn en Twello. En nu is ze dat in Culemborg. Vanaf de oprichting zette mevrouw Stolte zich enkele jaren in voor het Odensehuis. Daar ondersteunde ze thuiswonende mensen met geheugenklachten en beginnende dementie. Haar ervaring als geestelijk verzorger kwam daar goed van pas.

Cees van Bockel
Cees van Bockel heeft jarenlang diverse vrijwillige functies vervuld binnen de protestantse kerk. Hij stelt actuele thema’s ter sprake en zet zich daar ook actief voor in. Zoals hoe gaan we om met corona, discriminatie, opvang vluchtelingen aan de Bellweg in Culemborg en het bevorderen van de integratie van statushouders in Culemborg. In de regionale werkgroep van Amnesty International, maar ook op het landelijk bureau is hij een trouwe en gewaardeerde vrijwilliger. Als Jobhulp maatje heeft hij zo’n 20 werkzoekenden begeleid. Hij is positief kritisch; altijd met hart voor de mensen. Bovendien is hij schipper en kaartverkoper op twee veerpontjes van Uiterwaarde.

Foto: Charles Dumas






Dit bericht op Instagram bekijken











Een bericht gedeeld door Gemeente Culemborg (@gemeente_culemborg)