• Volgens Sem (veertien jaar) reageerde de gemeente positief op de plannen voor wijkverbetering van de scholieren.
• Volgens Sem (veertien jaar) reageerde de gemeente positief op de plannen voor wijkverbetering van de scholieren. Foto: KWC

Leerlingen KWC presenteren plannen aan wethouder Daphne Bijvoet

Nieuws

CULEMBORG • Vorige week woensdag presenteerden 55 VMBO basis-kader leerlingen van het Koningin Wilhelmina College (KWC) aan wethouder Daphne Bijvoet hun plannen voor wijkverbetering. 

De presentatie op het gemeentehuis was het sluitstuk van het project ‘kansenongelijkheid in je wijk’, een initiatief van Speaking Minds van kinderrechtenorganisatie Save the Children en gemeente Culemborg met hulp van welzijnsorganisatie ElkWelzijn. 

Onderzoek

De leerlingen deden hiervoor in achterliggende weken onderzoek, spraken met diverse experts en trokken de wijken in om bewoners en initiatiefnemers in de wijk te ontmoeten.

Positief

Volgens Sem (veertien jaar) reageerde de gemeente positief op de plannen voor wijkverbetering van de scholieren. “Sommige medeklasgenoten hebben met het thema te maken en dat vind ik droevig. In Culemborg zijn er veel verschillende wijken waar veel ongelijkheid is. Je hebt hele rijke en hele arme wijken. Ik denk dat de gemeente en ElkWelzijn jongeren moeten helpen en steun geven om ervoor te zorgen dat er minder ongelijkheid is. Wij hebben echt hele goeie ideeën, dus ik denk wel dat ze er iets mee gaan doen.”

Adviezen

Een greep uit de adviezen: Een wandelclub voor (oudere) mensen zodat er meer contact ontstaat en buren meer contact krijgen. Meer ontmoetingsplekken voor jongeren omdat er thuis niet altijd een fijne plek is, buurthuizen waar zij samen kunnen gamen, sporten en elkaar ontmoeten. Met inspraak van jongeren hoe deze eruit komen te zien. Meer positieve beloning als mensen hun afval op de juiste manier wegdoen, gratis afvalzakken. En voor armere mensen ook de mogelijkheid om goede sloten, veiligheidscamera’s en brandmelders in huis aan te schaffen.

Wethouder Bijvoet was enthousiast over de gepresenteerde plannen: “Ik hoop dat jullie het zo leuk vonden dat jullie later ook hier in de raad willen gaan zitten.”