Energiedoelen halen in 2030 lastig, maar haalbaar

culemborg • Regio Rivierenland moet in 2030 1.200 GWh energie opwekken uit zon en wind. Dat is nog steeds één van de doelen van de Regionale Energie Strategie (RES) uit 2021. Het wordt wel lastig, aldus een tussenrapportage. 

"Het kan nog steeds, maar dan moeten we alles doen wat haalbaar is", zegt Erika Spil, wethouder van de gemeente Tiel en voorzitter van de RES-werkgroep. 

In de RES zijn afspraken gemaakt om in 2030 191 hectare zon op dak te realiseren, 249 hectare zonnevelden en 49 windmolens. Spil: “Het bereiken van ons doel voor opwek van duurzame energie in onze regio komt ons niet aanwaaien. We moeten er met zijn allen echt wat voor doen. Het goede nieuws is dat het nog steeds haalbaar is om in 2030 van 1,2 TWh ofwel 1.200 GWh per jaar duurzame energie uit zon en wind op te wekken. Maar dan moeten we alles doen wat mogelijk is."

Er moet volgens Spil ook worden gekeken naar slimme combinaties van opwek en gebruik van energie. Dus: creatief blijven samenwerken op alle vlakken waarin we zien dat dingen wél kunnen. Ik zie de conclusie van de voortgangsrapportages als een voorzichtig optimistische boodschap. En tegelijk als een winstwaarschuwing én aanmoediging.”