• Turmoil wint 32ste Parel en mag 333 euro besteden aan bandzaken.
• Turmoil wint 32ste Parel en mag 333 euro besteden aan bandzaken. Foto: John Verhagen

Turnoil wint 31e Parel van de Betuwe

culemborg • In de Gelderlandfabriek in Culemborg kreeg dit viertal vrijdagavond van de jury de meeste punten toegekend.

Zes bands gingen dit keer de eindstrijd aan in de bandjeswedstrijd die in 1990 in de Burense Jeugdsoos ’75 werd bedacht. 

Toen ging Urf, Rund en Rukvet No. 7 in de boeken als de eerste winnaar. Velveteen Rabbit was vorig jaar, na twee jaar coronapauze, voorlopig de laatste winnaar. Het publiek werd getrakteerd op een veelvoud van stijlen, met veel overtuiging gespeeld door The Applepickers, Reyck, BLIMP, 6 times a charm, Turmoil en Dysania. 

Rijp beraad

Na rijp beraad door de uit muziekprofessionals bestaande jury werd Turmoil als winnaar uitgeroepen. 

De band kreeg een cheque van 333 euro, nummer twee Reyck mag 222 euro stukslaan en Dysania als derde 111 euro (de oorspronkelijke bedragen zijn met 11 procent inflatiecorrectie opgewaardeerd). De laatste band kreeg bovendien de publieksprijs: een optreden in de Gelderlandfabriek.

Fantastisch 

Voorzitter Maaike Kunst van stichting Parel van de Betuwe kijkt terug op een geslaagde avond. "Wat was het fantastisch om zo veel jong talent een podium te mogen bieden. Dit is waar de Parel voor staat: muzikanten de kans geven om op te treden en ervaring op te doen. Een goedbezochte, gezellige finale zoals we die het liefste zien. Vol ontdekkingen en overwinningen, goede liedjes en een zaal vol genietende mensen.” "Dankzij een aantal zeer toegewijde professionals geven we de bands zo veel mogelijk handvatten om zelf verder aan de slag te gaan. Dat gebeurt door middel van uitgebreide feedback en videoregistratie. Het geldbedrag dat de prijswinnaars hebben gewonnen mogen ze besteden aan de band. Uiteraard hopen we dat volgend jaar nog meer artiesten zich inschrijven. Zodat we ook weer voorrondes door de regio kunnen houden en we de bands kunnen zien ontwikkelen naar de finale toe.”