Wordt Culemborg het Shanghai aan de Lek?

Met de nodige voorzichtigheid wordt de bevolking van Culemborg door de politiek richting uitbreiding richting het oosten gedreven. Hierbij hebben de VVD en het CDA duidelijk Euro-tekens in de ogen, want een dergelijke  kans laat je niet aan je voorbij gaan.

Een gebied met grote natuurlijke en recreatieve waarde wordt hierbij  opgeofferd aan de ongebreidelde groeidrift van deze politieke partijen. Moet Culemborg dezelfde kant op gaan als Nieuwegein? Bouwen totaan de Lekdijk, zonder na te denken over de natuurlijke en beeldbepalende  waarden? Waar komt deze groeidrift vandaan? Willen de inwoners van  Culemborg dit wel? Waar baseren deze politieke partijen deze gedachtengang inclusief proefbalonnetjes op? Het antwoord is eenvoudig: Geld!

Zijn de grondeigenaren bereid om deze kostbare gronden te verkopen? Het CDA en de VVD weten wellicht meer! Het is evident dat de bouwlobby een sterke invloed heeft op de politiek in  Culemborg zonder rekening te houden met de kernwaarden van Culemborg. De afdeling stadsplanning van de Gemeente Culemborg heeft altijd mijn  grote steun gehad voor de voorzichtige, evenwichtige en eenduidige wijze van  de groei van Culemborg. Dit is ook de kracht van Culemborg: een geleidelijke groei, in evenwicht met de aanwezige groenvoorzieningen met oog voor  kinderen, recreatie en heel belangrijk: frisse en gezonde lucht.  Het is dan ook dat ik deze uitbreiding richting het oosten, richting Beusichem  in sterke mate afwijs. Eenmaal bebouwd krijgen de inwoners van Culemborg hun groene longen niet meer terug. Eenmaal bebouwd gaan de huidige  natuurlijke waarden verloren. Eeuwig zonde! Het is dan ook dat ik de politiek oproep om duidelijk stelling te nemen tegen deze ongelimiteerde uitbreidingsdrift. Men dient de focus te leggen op de zogenaamde stadsinbreiding, hierbij  verplaatsingen en/of beperkte sloop van gebouwen hierbij niet uit de weg gaand. Met de nodige inventiviteit, creativiteit en een goed oog voor de huidige situatie in de stad zijn er zeker nog de nodige woningen voor onze eigen woningzoekenden  te realiseren. Maar daar is durf, doorzettingsvemogen en een sterke ruggengraad voor nodig! Kostbare natuur krijg je niet meer terug….. wees er zuinig op! Culemborg…….. Let op uw kernwaarden! Blijf een gezonde gemeente met oog  voor alle inwoners en een hart voor de kinderen spelend in het groen, uw toekomst!

Ing. C.J. de Mol                         
Heimanslaan 797
4102 JH Culemborg