(foto ter illustratie)
(foto ter illustratie) Foto: Stockfoto

Gemeente mogelijk eigenaar zwembad

CULEMBORG • Het meest toekomstbestendige scenario is dat de gemeente eigenaar wordt van het zwembad.

De huidige eigenaar, Stichting Zwembad Culemborg (SZC), heeft vorig jaar aangegeven dat er verschillende grote vraagstukken spelen. De energiekosten zijn sterk gestegen, waarmee duidelijk is geworden dat het zwembad moet investeren in duurzaamheid. 

Daarnaast is er groot onderhoud nodig vanaf 2030, en eerder al extra onderhoud vanwege corrosie. De corrosie gevormd in de roestvrijstalen bassinconstructie van het zwembad.  

Deze grote vraagstukken zijn te ingewikkeld voor een bestuur van vrijwilligers. Daarom heeft de gemeente laten onderzoeken hoe het zwembad het beste kan worden beheerd en bestuurd. Een klankbordgroep van raadsleden is nauw bij dit onderzoek betrokken geweest. Onderzoeksbureau Tien Organisatieadvies heeft verschillende toekomstscenario’s uitgewerkt. 

Eigenaa

Het voorstel is te kiezen voor het scenario waarbij de gemeente verantwoordelijk wordt voor het beheer en bestuur van het zwembad. De gemeente is dan eigenaar van het gebouw en sluit met Optisport een contract af voor de exploitatie, net zoals nu tussen SZC en Optisport. SZC krijgt de tijd om taken af te bouwen en de stichting zorgvuldig te ontbinden. Er komt tijdelijk een uitvoerend bestuurder. 

De gemeente vindt het heel belangrijk om een maatschappelijke voorziening als het zwembad in stand te houden. "Het zwembad is er voor alle inwoners: individuele zwemmers, verenigingen, specifieke doelgroepen en heel veel kinderen die hier hun zwemlessen volgen." 

De gemeente betaalt jaarlijks een vast bedrag aan het zwembad. Nu komen er extra kosten bij voor de duurzaamheidsmaatregelen en het grote onderhoud. 

Tevreden

De ontstane situatie is overigens niet te wijten aan tegenvallende bezoekersaantallen of acute financiële tekorten bij de stichting of bij Optisport. De gebruikers zijn erg tevreden met de huidige situatie en het beheer en exploitatie door Optisport. Geen van de partijen is van mening dat sluiting van het zwembad een wenselijk toekomstscenario is.

Door het eigenaarschap over te nemen komen de maatschappelijke verantwoordelijkheid en de financiering samen. De gemeente krijgt beter zicht op de maatregelen en de financiële gevolgen en betaalbaarheid daarvan. 

‘Situatie is veilig’

Wethouder Mischa Peters van Sport: “Met dit besluit hebben we een belangrijke stap gezet voor de toekomst van het zwembad. Er ligt nog wel een financieel vraagstuk op het gebied van verduurzaming en corrosie. Onze inwoners kunnen gewoon gebruik blijven maken van het zwembad; de situatie is veilig.”

Het onderwerp stond donderdag op de agenda van de raadscommissie.