Joods Monument achter v.m. synagoge
Joods Monument achter v.m. synagoge Foto: T.J. van Kessel

Stolpersteine wandeling

culemborg • De leden van de Stichting Stadsgidsen Culemborg verzorgen op zondag 30 april een “Stolpersteinewandeling”. 

Deze wandeling voert onder meer langs een aantal “Struikelstenen” in de binnenstad. Daarbij vertellen de rondleiders over de plekken waar de leden van de Joodse gemeenschap voor en in de Tweede Wereldoorlog leefden, werkten en samen kwamen. De gidsen organiseren deze tocht om de Stolpersteine onder de aandacht van iedereen te brengen en vanwege de herdenking van de Tweede Wereldoorlog elk jaar begin mei.
De tocht begint om 14.00 uur. vanaf het voorplein van Het Weeshuis, Herenstraat 29 en duurt ruim 1 uur. Deelname kost 2 euro per persoon. Deze kan men contant en liefst gepast betalen aan de gids.

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan per e-mail (stadsgidsculemborg@gmail.com). Vermeld naam en telefoonnummer en het aantal personen. Dit kan tot uiterlijk zaterdag 29 april 12.00 uur. De e-mail wordt bevestigd. Er is plaats voor een begrensd aantal deelnemers. Dus vol is vol.

Het idee van de Stolpersteine komt van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Hij plaatst in verschillende steden deze stenen ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Een Stolperstein (struikelsteen) is een messing gedenksteen van tien bij tien cm. Het is niet de bedoeling, dat je er echt over struikelt, maar wel, dat je je buigt met je hoofd en met je hart en om de steen te lezen. Door te 'buigen' bewijs je eerbied aan de overledene die daar gewoond heeft.
In 2012 zijn op diverse plekken in onze stad Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de gedode Joodse inwoners van onze stad. Een jaar later werden nog eens zes stenen geplaatst ter herinnering aan de inwoners van Culemborg, die vanwege hun politieke overtuiging of om hun verzetsdaden door de Duitsers zijn gedood. Ook werd een steen gelegd voor de voormalige synagoge.