Ouiam El Ouasdad wint Nescioprijs met film

CULEMBORG • VWO-6 leerling Ouiam El Ouasdad (Lek en Linge) heeft met haar profielwerkstuk en film ‘Verdrukt en Vergeten’ de Nescioprijs van de Radboud Universiteit Nijmegen Faculteit der Letteren gewonnen. 

Geïnspireerd door de vraagstukken 'Hoe gaan we in de 21e eeuw om met de massale onderdrukking van een gehele etnische groep? Grijpen we in of keren we onze rug naar een vergeten verdrukking?' heeft Ouiam een confronterende documentaire gemaakt over de onderdrukking van de Oeigoeren in China. Haar doel is om de genocide op de Oeigoeren te belichten en ze stelt daarbij de vraag: Wat is onze rol in deze kwestie en op welke manier hebben wij de plicht om hier iets aan te doen? In de één uur durende film laten onder andere politicus Farid Azarkan, Amnesty International en een Oeigoerse activist hun licht schijnen op de kwestie. "Ik begon met literatuuronderzoek en zocht online naar informatie'', vertelde Ouiam eerder dit jaar over haar film. Ze werd bij de productie behalve door haar school geholpen door vrienden en familie. "Af en toe greep het me echt aan. Dan zag ik zulke verschrikkelijke beelden dat ik mijn laptop moest dichtklappen.''
Ouiam ontvangt voor haar indrukwekkende werkstuk een geldprijs van 500 euro en een uitnodiging tot sollicitatie bij de Radboud Honours Academy (propedeuseprogramma). Ouiam won ook de publieksprijs. 

Lof 

De jury was vol lof over de film van Ouiam."Alsof je een ervaren interviewster was, wist je precies de goede toon te slaan tussen nieuwsgierig en onderzoekend, kritisch maar ook open, en lukte het jou om een politiek verhaal open te breken om daarmee het geopolitieke beleid van Nederland aan de kaak te stellen."