Ondanks de nederlaag tegen Feijenoord ontving Focus’07 een klaterend applaus van het publie.
Ondanks de nederlaag tegen Feijenoord ontving Focus’07 een klaterend applaus van het publie. Foto: Martin Smaling
fotoreportage

Talenten genieten met volle teugen van Spring Tournament bij Focus’07

Sport

CULEMBORG • Vuurwerk, de Champions League-hymne, enthousiast publiek, zon, regen en heel veel voetbaltalent. Het internationale Spring Tournament 2023, georganiseerd door Focus’07 en FC Utrecht, was een groot succes.

Nadat tv-presentator Jochem van Gelder in drie talen het Spring Tournament 2023 officieel had geopend, was het eindelijk zover voor de spelers. Wekenlang hadden ze toegeleefd naar het internationale toernooi voor O13-teams op het terrein van Focus’07. Stipt om 10:30 uur werd er op drie velden tegelijk afgetrapt in het voorjaarszonnetje.

Na zes minuten spelen werden de spelers van Focus’07 direct met de neus op de feiten gedrukt, tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord. Het niveauverschil werd snel uitgedrukt in een doelpunt. Maar na de vroege tegentreffer bleef de thuisploeg lang meedoen met de bezoekers uit Rotterdam. Ook na de 2-0 van Feyenoord lieten de Culemborgers het koppie niet hangen en bleven ze strijden.

Wonderschoon doelpunt
Dat werd vlak voor tijd beloond door een wonderschoon doelpunt van Adam Dahri, die de bal in de verre bovenhoek krulde. Ondanks de nederlaag ontving Focus’07 dan ook een klaterend applaus van het publiek, dat in groten getale naar het complex aan de Prijsseweg was gekomen.

“Het is fantastisch om zo’n toernooi te mogen spelen”, zei doelpuntenmaker Adam kort na de wedstrijd tegen Feyenoord. “We zijn het niet gewend om met zoveel supporters langs de kant te spelen. En in het veld is het verschil ook goed te merken. De spelers van Feyenoord hebben een hoge handelingssnelheid en fysiek zijn ze ook sterker. Daar worden wij als Focus alleen maar sterker van. Echt mooi om tegen zulke clubs te spelen.”

Volgens seizoen verhuist Adam naar de jeugdopleiding van FC Den Bosch. Hij hoopt op een mooie voetbalcarrière. “En ik weet zeker dat veel spelers die aan het Spring Tournament meedoen ook de top kunnen halen. Er lopen hier vandaag zo ongelooflijk veel grote talenten rond.”

Niveau
En inderdaad, het niveau op het door Focus’07 en FC Utrecht georganiseerde toernooi was indrukwekkend. Met clubs als Feyenoord, Ajax, FC Utrecht, AZ, Club Brugge, Royal Antwerp, Zulte Waregem, Schalke 04, Borussia Mönchengladbach, 1. FC Köln en Lille OSC was het vaak genieten van de professionele benadering, de techniek, het spelinzicht en de inzet.

“Daarom vind ik het zo belangrijk voor onze spelers om dit soort internationale toernooien te spelen”, aldus Chaled Malekyar, trainer van 1. FC Köln, nadat hij met 3-0 van Ajax had gewonnen. “Op deze manier maken we kennis met andere culturen én andere voetbalculturen. Ik ben groot fan van Rinus Michels en Johan Cruijff, ik heb hun werk bestudeerd en probeer er iets van in onze eigen voetbalfilosofie toe te passen. Maar onze belangrijkste spreuk in de kleedkamer is dat ze plezier moeten hebben. Maak fouten, leer ervan en geniet van het spelletje. En ik kan je vertellen dat mijn spelers dat hier allemaal doen. Prachtig.”

Grote finale
Na dertig poulewedstrijden won Focus’07 – inmiddels in de stromende regen – de strijd om de 7e plek van Ajax en mochten Feyenoord en Schalke 04 zich opmaken voor de grote finale. Onder begeleiding van de Champions League-hymne en stadionfakkels betraden de twee teams het Culemborgse hoofdveld. Uiteindelijk werd het een Rotterdams feestje, want Feyenoord versloeg de Duitsers in de eindstrijd met 3-0.

De prijzen werden uitgereikt door Robert Pronk, hoofd jeugdopleiding van FC Utrecht. “Het was een mooie dag, waarop we prachtig voetbal hebben gezien. Met heel goede spelers en goede keepers”, zei hij, waarna Milan Verhoeven (Feyenoord) werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en Buya Kiala Israel (Lille OSC) tot beste keeper van de dag werd gekroond.

De organisatie kijkt dik tevreden terug op het Spring Tournament 2023. “Zowel de spelers, trainers en toeschouwers hebben genoten van een meer dan geslaagd international toernooi”, aldus Barend van Nuijssenborgh. “Volgend jaar organiseren we dit toernooi voor de spelers van de toekomst wederom. De datum zullen we binnenkort bekendmaken.”

Eindstand Spring Tournament 2023

1 Feyenoord

2 Schalke 04

3 AZ

4 1. FC Köln

5 Club Brugge

6 Borussia Mönchengladbach

7 Focus’07

8 Ajax

9 Zulte Waregem

10 Lille OSC

11 Royal Antwerpen

12 FC Utrecht

Beste speler van het toernooi

Milan Verhoeven (Feyenoord)

Beste keeper van het toernooi

Buya Kiala Israel (Lille OSC)