• Het plantwerk is uitgevoerd door de bewoners
• Het plantwerk is uitgevoerd door de bewoners Foto: aangeleverd

Bewoners Pleintje Sleutelbloem Culemborg ruilen grijs in voor groen

Nieuws

CULEMBORG • Grijs inruilen voor groen, oftewel bomen, heesters of vaste planten in plaats van tegels en stenen. Steeds meer inwoners van Culemborg raken enthousiast. Of het nu gaat om het aanleggen van een geveltuin of het omvormen van een plein, het wordt steeds meer zichtbaar in de Culemborgse straten. 

Een groene woonomgeving wordt ook steeds belangrijker mede door klimaatverandering, waarin zomers heter worden. Waar tegels en stenen juist hitte opnemen zorgt een groene woonomgeving voor verkoeling.

Sleutelbloem
Een mooi voorbeeld op gebied van grijs inruilen voor groen en samenwerking tussen bewoners en gemeente is de omvorming van een plein in de Sleutelbloem gelegen in wijk Voorkoop.

Het initatief hiervoor kwam van bewoners van de Sleutelbloem, waarna verdere uitwerking in samenwerking met gemeente volgde. Uiteindelijk resulteerde deze samenwerking tot een mooi eindresultaat. 

Gemeente
De gemeente heeft zorg gedragen voor het verwijderen van verharding, het plantklaar maken van de plantvakken en het beschikbaar stellen van beplanting. Het plantwerk is vervolgens uitgevoerd door bewoners van de Sleutelbloem.

De omvorming van het plein is uiteindelijk afgesloten met een gezamenlijke ondertekening van een convenant. Hierin zijn bewoners en gemeente overeengekomen dat bewoners de plantvakken in bruikleen krijgen en zo ook het onderhoud daarvan in handen nemen.