Betuwewind stelt zes ton beschikbaar voor duurzame projecten

rivierenland • Betuwewind heeft een eigen Duurzaamheidsfonds om nieuwe initiatieven te ondersteunen die de duurzaamheid en leefbaarheid van onze regio verbeteren. Het fonds stelt dit jaar weer 600.000 euro beschikbaar om innovatieve projecten te starten, of uit te voeren, die een impactvolle bijdrage leveren aan de duurzaamheid binnen de regio Rivierenland. Vanaf nu kunnen aanvragen ingediend worden.

Om verandering van het klimaat een halt toe te roepen is nog veel initiatief en innovatie nodig. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om nieuwe technieken voor accu’s met meer vermogen, om samenwerkingsvormen zoals warmtenetten in de wijk of om deelauto-projecten. 

Naast de transitie naar duurzame energie wil het fonds ook landschap, natuur en biodiversiteit stimuleren. Bijvoorbeeld door initiatieven te steunen die wateropvang verbeteren of weidevogels beschermen.

Innovatieve projecten
Het fonds ondersteunt innovatieve projecten die veel potentie hebben om duurzaamheid of leefbaarheid binnen onze gemeente te vergroten, maar die (nog) niet rendabel zijn, of alleen maar geld kosten. Het fonds wordt beheerd door het bestuur van de Betuwewind. Een adviescommissie adviseert het bestuur over de besteding van de gelden.  

Doekle Terpstra, inwoner van Acquoy en in het dagelijks leven voorzitter Techniek Nederland, is voorzitter van de adviescommissie: “We zijn blij dat we ook dit jaar voor de derde keer een inschrijfronde kunnen openen, en dat de leden van Betuwewind dit royale bedrag beschikbaar stellen. Dit duurzaamheidsfonds is een parel om mensen te betrekken. Met dit initiatief voor en door inwoners kunnen we opbrengsten delen en zo de duurzaamheid van onze omgeving verder brengen, en het draagvlak hiervoor vergroten.” 


Voorstellen

Het fonds nodigt bedrijven, verenigingen, stichtingen, burgerinitiatieven en andere samenwerkingsverbanden uit die een bijdrage nodig hebben voor een lopend project of voor een nieuw initiatief om een voorstel in te dienen. Het gaat om een bijdrage van minimaal 10.000 tot maximaal 100.000 euro per project. 

Via www.betuwewind.nl/duurzaamheidsfonds is meer informatie te vinden over de criteria en de aanvraagprocedure. Op deze site vindt men ook het formulier om aanvragen in te dienen. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 1 juni 2023.