• Techniekdocent Johan Wellner (links), kinderwethouder Sijn (in de kast) en de bouwers Luuk (bovenop) en Luca (rechts).
• Techniekdocent Johan Wellner (links), kinderwethouder Sijn (in de kast) en de bouwers Luuk (bovenop) en Luca (rechts). Foto: Fleur van Eeuwijk.

'De kast is voor elk kind in Culemborg'

culemborg • Elk kind verdient een eerlijke en gelijkwaardige behandeling. Daar zijn alle leerlingen van de kinderraad het mee eens. Vorig jaar bedenkt oud-kinderburgemeester Wende het idee van een kinderkast. Momenteel wordt deze gebouwd door Luuk (14) van het Lek en Linge “Het is gaaf om zo’n kast te maken zodat straks alle kinderen uit de stad speelgoed hebben.”

Kinderwethouder Sijn (10) is de eerste die een kijkje neemt bij de bouw van de kinderkast. “Hij is veel groter dan ik in eerste instantie had verwacht! Ik ben blij dat we dit hebben georganiseerd omdat het belangrijk is dat kinderen die thuis weinig geld hebben niet als buitenbeentje worden behandeld.”

Het bouwen van de kast

De kast is nog niet af. Momenteel is Luuk (14) samen met Luca (13) bezig om het voor de meivakantie op te leveren. Luuk: “We zijn er net voor de kerstvakantie mee begonnen en de docenten dachten aan mij omdat ik graag meubelmaker wil worden. Samen mogen we er tijdens de techniekles en buiten schooltijd aan werken.”
Uiteindelijk worden er twee kasten gemaakt van 1.80 meter hoog en 2 meter breed.
De kasten zijn door Luuk bedacht én ontworpen. Luuk: “Wel heeft mijn techniekdocent Johan Wellner geholpen. Hij liet me op een andere manier nadenken en heeft het materiaal voor ons geregeld.” De twee kasten komen straks tegen elkaar aan te staan. “Ook komt er nog een deur voor en is de kast straks de hele dag geopend.”

Voor en door kinderen

Bij kringloopwinkel Bartje zal de kast straks te vinden zijn. Sijn: “Kinderen mogen er dingen in zetten en uithalen. Het kan anoniem zodat iedereen gelijk wordt behandeld.” De kinderwethouder hoopt dat er veel speelgoed in de kast komt te staan. “Ik hoop op zoveel speelgoed dat het er op een gegeven moment niet meer bijpast”, lacht Sijn.
Momenteel hebben ze al veel spullen verzameld. “Bij ons op school plaatsen we vaak berichten dat mensen spullen mogen doneren en ik heb zelf ook al een hele zak met speelgoed gedoneerd.” Sijn hoopt ook op veel blije gezichten. “De kast is voor elk kind in Culemborg en ik hoop dat we er samen voor zorgen dat de kinderkast netjes blijft én er steeds speelgoed in zit.”

Fleur van Eeuwijk