• Hanneke de Kleijn net voordat ze de finish weet te bereiken tijdens de Culemborgse City Run in 2022.
• Hanneke de Kleijn net voordat ze de finish weet te bereiken tijdens de Culemborgse City Run in 2022. Foto: Eigen foto

Culemborg City Run op maandag 10 april

CULEMBORG • De tiende editie van de Culemborg City Run vindt dit jaar plaats op 10 april. Aan deze loop doen allerlei mensen mee. Van gezinnen, collega’s en vrienden tot aan bedrijven en scholen. De City Run leeft onder de Culemborgers en daar zijn de initiatiefnemers trots op. “De meeste mensen weten wat het is, kennen iemand die meedoet of hebben zelf ooit meegedaan”, vertelt initiatiefnemer Cornelis Visser.

De tiende editie valt dit jaar op tweede paasdag. Maar daar hebben de initiatiefnemers rekening mee gehouden. “Op de markt hoppen twee paashazen en zijn er enthousiaste jeugdleden die de warming-up voor de kinderen verzorgen.” Daarnaast is de route voor de City Run iets veranderd. “Deelnemers aan de 1 en 3 kilometer starten op de Markt en lopen via de achterzijde van ‘De 4 Dreven’ langs het gemeentekantoor en finishen op de Markt. En deelnemers aan de 5 en 10 kilometer gaan vanuit het centrum richting de uiterwaarden en de dijk. Het lastige stukje van de Binnenpoort komt te vervallen. In plaats daarvan gaan we nu naar de Plantage.”

Winnares van vorig jaar

Deze route herkent winnares Hanneke de Kleijn als geen ander. “Vorig jaar deed ik voor de allereerste keer mee samen met mijn hardloopmaatjes van Statina. Het was ontzettend leuk om dit samen te doen en te ervaren hoeveel mensen deze run aantrekt.” Dankzij de enthousiaste organisatie is het volgens Hanneke logisch dat deze run zo leeft onder Culemborgers. “Dit stimuleert de lopers om door te zetten en voor de mensen die aanmoedigen, is het ook een heel tof evenement om mee te maken.”

Vorig jaar deed Hanneke mee aan de 10 kilometer. “Het eerste stuk liep ik achter de snelle mannen aan die ik op een gegeven moment kwijt was. Op de dijk was het pittig omdat er een stevige wind was. Maar toen ik eenmaal weer in de stad kwam, was het mooi om te zien hoe iedereen zich had verzameld.” Richting de finish beseft Hanneke dat ze kon winnen. “Toch ging het mij vooral om het plezier en niet zozeer om de winst. Maar het is wel heel leuk dat ik toen won!”

Bedrijven en scholen betrekken

Dankzij de enthousiaste organisatie leeft deze run onder de Culemborgers

De City Run wil zorgen voor een gezellige run voor Culemborg en omgeving. Cornelis: “Als je niet mee kan of wil doen, is het leuk om aan te moedigen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk lokale bedrijven te betrekken. Zo komen de gehuurde spullen en diensten voor 95 procent uit Culemborg.” De twee hoofdsponsors zijn Pim van Veen Makelaardij en Airteq uit Culemborg. “Het sponsorgeld wordt besteed aan onder andere de kosten voor tijdwaarneming en de evenementenverzekering. Daarbij lopen ze ook allebei mee met een team.”

Ook basisschool ’t Praathuis doet dit jaar opnieuw mee. Winnie Blankestijn: “Wij hebben er weer zin in. Het is een gezellig en sportief samenzijn waaraan zowel de jonge kinderen als de bovenbouw graag mee willen doen.” Dit jaar strijden ze opnieuw voor de titel ‘sportiefste school van Culemborg’. “Momenteel hebben we de prestigieuze titel en de mooie wisselbeker al drie keer gewonnen. Daar zijn we trots op en we hopen dat veel mensen ons op 10 april zullen aanmoedigen.”

Positieve reacties

De initiatiefnemers hebben al veel positieve reacties ontvangen. “Dit is heel leuk om te ervaren en daarom kijken we extra uit naar 10 april.” En of Cornelis en Hanneke ook dit jaar meedoen? Cornelis: “Natuurlijk! Ik doe mee met de 5 kilometer en kijk uit naar het startschot, het lopen van de eerste meters over ons mooie Marktplein met de toeschouwers, het buitengebied en dan op naar de finish!” Hanneke is het daarmee eens: “Ik doe weer mee met de 10 kilometer en kijk er enorm naar uit!” Vrijwilligers voor dit event zijn nog welkom. Aanmelden kan bij sandrawormgoor@gmail.com en voor meer informatie kijk je op www.culemborgcityrun.nl