Megan de Nooijer, derdeklasser tweetalig vwo op Lek en Linge Culemborg, genoot van de uitwisselingsreis naar Denemarken.
Megan de Nooijer, derdeklasser tweetalig vwo op Lek en Linge Culemborg, genoot van de uitwisselingsreis naar Denemarken. Foto: William Hoogteijling

Lek en Linge pakt draad weer op met uitwisseling naar Denemarken

Algemeen

CULEMBORG • Moe maar voldaan keerden zo’n zeventig leerlingen van het tweetalig vwo van Lek en Linge Culemborg na een busreis van twaalf uur terug van een uitwisselingsreis naar Denemarken. Voor deze derdeklassers was het hun eerste buitenlandse ervaring. En die smaakt beslist naar meer, zegt Megan de Nooijer uit Geldermalsen. 

“In andere jaren ging je, als je op tweetalig vwo zit, al in de eerste klas op reis”, vertelt de 14-jarige Megan. “Maar door corona was dat jammer genoeg niet mogelijk. Maar ik heb gehoord dat wij dit in de vierde nog gaan inhalen. Dat zou leuk zijn.”

Staande houden
Deze lichting leerlingen werd meteen in het diepe gegooid, vertelt docent Floor de Ronde voor wie het haar vijfde Denemarken-reis was. “We bouwen zoiets geleidelijk op. In de eerste klas logeer je tijdens zo’n reis met een hele groep op één adres en in de tweede met zijn tweeën. Maar in het derde jaar verblijf je tijdens deze uitwisseling alleen in een gastgezin. En moet je je staande houden in een voor jou vreemde omgeving. Waar ze ook nog een andere taal spreken, zodat je bent aangewezen op je kennis van het Engels.”

Christiania
Megan logeerde bij leeftijdsgenoot Asta in het plaatsje Farum en dat beviel haar prima. “Het voordeel voor mij was dat ik Asta al kende van toen zij met haar klasgenoten in oktober vorig jaar bij ons op bezoek waren.”

Over haar ervaringen: “Op zondag waren we bij de familie, maandag hadden we een dansworkshop, dinsdag gingen we schaatsen en woensdag bezochten we Kopenhagen. Daar zagen we onder andere Christiania, een bijzondere wijk.” 

Ze was ook een dag op de school van Asta. “Die is veel groter dan bij ons, ik vind de vwo-locatie van Lek en Linge overzichtelijker.” 

Succesvol
De uitwisseling met de Deense collega-school is langlopend en succesvol, vertelt docent De Ronde. “Ook tijdens coronatijd zijn de contacten gebleven en hebben we online voortdurend aan uitwisseling gedaan met vlogs en blogs. Het past helemaal bij de internationalisering waar we op school veel aandacht aan schenken. Er is ooit voor Denemarken gekozen omdat het enerzijds wel iets weg heeft van Nederland en tegelijk toch vreemd is, maar wel veilig. De samenwerking met de collega’s daar wordt ook telkens verdiept.”

Naast de leuke ervaringen met haar Deense leeftijdsgenoten, ontdekte Megan nog een voordeel. “Tijdens zo’n reis heb je ook contact met andere leerlingen uit je jaargroep die je eerder niet zo goed kende.”