• Karel van Vlerken.
• Karel van Vlerken. Foto: Hans Krepel

‘Ontmanteld’ door een paarse krokodil

Algemeen

CULEMBORG • Theaternetwerk Surpluus heeft vijf keer voor een uitverkochte zaal het toneelstuk ‘Ontmanteld’ opgevoerd in buurtcentrum Bolderburen in Culemborg. 

Een theatervoorstelling vol herkenbaarheid over ‘bureaucratie in de zorg’. In huize Van Dam krijgt de huisman Koos dementie, zijn vrouw Inez is na een ongeluk niet in staat het huishouden van hem over te nemen en richt zich op de drank.

Tot wanhoop gedreven 

Mantelzorger en dochter Annabel, met een gezin en een baan erbij, kan dat huishouden er ook niet bij hebben. De hulp van haar broer Jort, zoekend naar een nieuwe baan, en van de bemoeizuchtige buurvrouw Ria werkt contraproductief. Maar Annabel wordt pas echt tot wanhoop gedreven door de vergaande bureaucratisering in de professionele zorg.

Zorgsysteem

Iedereen doet erg zijn best, op het ontroerende en soms kolderieke af. De wijkverpleegkundige Sofie, WMO Consulent Kees Jan van de gemeente en manager Carla van Zorgorganisatie ‘Het Vierkant’. Maar het zorgsysteem krijgt de huishoudelijke hulp niet tijdig geregeld. 

Treffend

Heel treffend en origineel wordt het beeld van de paarse krokodil ingezet door Stichting Theaternetwerk Surpluus. De boodschap uit de tekst van Mathilde van den Berg en Marjolein van den Berge wordt door de spelers zeer overtuigend overgebracht, onder de bezielende leiding van regisseur Preben Slotboom.

In de laatste scène zingen de spelers de mantra:

Paarse krokodil
Bomen in het bos
En dan zeggen ze.
Laat het maar los