Zaterdagochtenddienst in Culemborg.
Zaterdagochtenddienst in Culemborg. Foto: Progressief Joodse Gemeente Midden Nederland

Progressief Joodse gemeenschap Culemborg wil graag eigen Thorarol

Algemeen

CULEMBORG • De nieuwe Progressief Joodse gemeenschap Culemborg heeft een grote wens: een eigen Thorarol.

Elke zaterdag op de sjabbat wordt een stuk uit een met de hand geschreven Thorarol voorgelezen of gezongen. Het schrijven van een Thorarol is een uiterst secuur werk dat alleen gedaan mag worden door een officiële ‘sofer’ (schrijver). Het schrijven van een Thorarol duurt ongeveer een jaar en is dus erg kostbaar. 

Opleiding

De opleiding om een Thorarol te kunnen schrijven duurt zeven jaar. De rol wordt beschreven met een veer en zwarte, duurzame inkt. De Thorarollen dragen allerlei versieringen zoals zilveren kroontjes, belletjes, een mantel en een zilveren schild.

Synagoge

De Joodse gemeenschap Culemborg had een synagoge, maar na de Holocaust werd de Joodse gemeenschap Culemborg in 1947 officieel opgeheven. De synagoge is inmiddels eigendom van De Nederlands Gereformeerde Kerk Culemborg die het gebouw (weer) beschikbaar stelt voor het gebruik voor joodse diensten door de Progressief Joodse Gemeente Midden Nederland (PJG MN). Die Joodse gemeente heeft twee oude Thorarollen in bruikleen, maar die zijn in zeer slechte staat.

Crowdfundingsactie

Een nieuwe en eigen Thorarol is voor de nieuwe gemeenschap van grote betekenis. De gemeenschap is nog klein en kan de kosten voor een nieuwe of tweedehands Thorarol niet zelf opbrengen. Daarvoor vraagt de gemeenschap om hulp. Er is een crowdfundingsactie gestart op: http://steunactie.nl/actie/nieuwe-thorarol/-18875.