Judopionier Toon van den Heuvel overleden

culemborg • Op woensdag 15 maart overleed de Culemborgse judopionier Toon van den Heuvel. Hij werd 85 jaar. Toon stond in 1965 samen met judovriend Sees Jägers aan de wieg van de Culemborgse judovereniging Anton Geesink. 

Het was een grote eer dat de Olympisch kampioen van Tokyo (1964) zijn naam verbond aan de kersverse judovereniging. Geesink had de jaren ervoor al judolessen verzorgd in Culemborg. Bij elk groot jubileum was de grote judokampioen van de partij. 

Toon van den Heuvel was bij de vereniging actief als judoka (1e dan), judoleraar, bestuurslid, arbiter en later als adviseur. Voor zijn activiteiten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en als bondsridder.  

"Toon had de gave om anderen mee te krijgen in zijn streven om zijn vereniging en de judosport in en buiten Culemborg populair te maken en te houden. Een grote groep vrijwilligers wist hij te mobiliseren en vast te houden voor de jeugdwedstrijden, zomerkampen en de begeleiding bij de avondvierdaagse", schrijft het bestuur van de vereniging in een in memoriam.

Geliefd

Bestuurslid Gerry van Renswou heeft dierbare herinneringen aan haar leermeester. Ze kreeg les van hem toen ze negen was. "Hij heeft het virus aan mij doorgegeven." Gezamenlijk behaalden Gerry en Toon in 1985 de zwarte band. "Tijdens de crematie bleek uit de diverse toespraken hoe geliefd hij was. Er was niemand die ook maar iets verkeerds over hem kon zeggen."

Sinds 1999 reikt de vereniging jaarlijks aan de ‘vrijwilliger van het seizoen' de ‘Toon van den Heuvel'-trofee uit. Tot en met 2022 deed Toon dat nog persoonlijk.