• Maarten van Aken (links) en Niek van Hees organiseren samen de eerste klompentrail.
• Maarten van Aken (links) en Niek van Hees organiseren samen de eerste klompentrail. Foto: aangeleverd

'Wij organiseren de eerste klompentrail ooit'

Culemborg • De passie voor trailrunnen delen Niek van Hees en Maarten van Aken graag met anderen. Daarom besluiten ze eind vorig jaar om de eerste klompentrail ooit in Culemborg te organiseren. En een succes, dat is het zeker. De trail is binnen 48 uur uitverkocht. “Dit hadden we nooit verwacht. We hopen op veel enthousiaste gezichten tijdens de klompentrail op 22 april!”

De twee hebben elkaar leren kennen in de Tollensteghe. Niek: “Vijf jaar geleden ben ik in Culemborg gaan wonen en zocht ik naar een gezellige en lokale kroeg. Daar leerde ik Maarten kennen en hielden we contact.” Net voordat de coronaperiode uitbreekt, verzint Niek het idee van een klompentrail. “Ik doe al jarenlang aan trailrunnen maar hier heb je niet echt een bos. Toen ik de klompenpaden voorbij zag komen, raakte ik geïnspireerd en ontstond het klompentrail idee.”

Toch wordt het plan niet uitgevoerd. “Tot ik vorig jaar zag dat Maarten filmpjes maakte terwijl hij ook aan het hardlopen was op de klompenpaden. Dit was een teken dus ik besloot hem een bericht te sturen.” Samen raken ze enthousiast over het idee en besluiten ze het uit te voeren. Maarten: “We houden allebei van de natuur en van trailrunnen. Hoe tof is het dat we dit nu in Culemborg met elkaar kunnen combineren!”

Klompentrail

Op 22 april gaat de allereerste klompentrail ooit van start. Niek: “We beginnen en eindigen bij Fort Everdingen en mensen hebben de keuze om tien of vijftien kilometer hard te lopen.” Tijdens de route zijn er voldoende rustplaatsen en ook aan eten en drinken is gedacht. “Daarbij is de klompentrail niet competitief omdat je elkaar moeilijk kan inhalen. De klompentrail wordt namelijk op het originele klompenpad gehouden”, vertelt Maarten. De route loopt door allerlei weilanden en dijken.

In totaal doen er zestig mensen mee. Maarten: “De klompentrail was binnen 48 uur uitverkocht. Dit hadden nooit verwacht! Het is leuk om dit laagdrempelige en kleinschalige event te organiseren. Dit kan mede door verschillende partijen die hebben ingestemd met dit initiatief.” Na afloop mogen mensen nog wat drinken bij Fort Everdingen. “Iedereen krijgt een biertje omdat dit bij de prijs inbegrepen zit. Samen maken we er een gezellig evenement van.”

Momenteel worden de laatste dingen geregeld en kijken Maarten en Niek ernaar uit. Niek: “Wat mij betreft mag dit een traditie in Culemborg worden!”

Fleur van Eeuwijk.