• Milou Oomens heeft het boek ‘Kusjes & Knuffels’ uitgebracht.
• Milou Oomens heeft het boek ‘Kusjes & Knuffels’ uitgebracht. Foto: Fleur van Eeuwijk

Verhalen van hondenbaasjes

Algemeen

CULEMBORG • In ‘Kusjes & Knuffels’ portretteert Milou Oomens twintig Culemborgse hondenbaasjes met een uniek verhaal.

De band tussen honden en hun baasjes vastleggen. Daar is fotograaf en storyteller Milou Oomens (37) anderhalf jaar mee bezig geweest. Haar hobbyproject is uitgegroeid naar het boek ‘Kusjes & Knuffels’ waarin twintig Culemborgse hondenbaasjes hun verhaal delen. “De verhalen laten de onvoorwaardelijke liefde tussen mens en hond zien.”

Kusjes & Knuffels

Het hobbyproject van Milou is begonnen met het project ‘mens en omgeving’ van de fotoclub ‘Lek en Licht’ in Culemborg. “Zestien fotografen kozen binnen dit onderwerp elk een eigen thema. Ik besloot mens en hond te fotograferen.” In het boek was echter weinig ruimte voor tekst. “Dit was jammer dus ik besloot om met dit thema door te gaan en nog meer baasjes in Culemborg te fotograferen én te interviewen. Om die foto’s en verhalen uiteindelijk in een eigen boek te bundelen.”

Zo gezegd, zo gedaan en Milou benadert in het voorjaar van 2021 verschillende hondenbaasjes. “Ik vond het belangrijk om diverse verhalen te vinden. Daarom ben ik heel kieskeurig te werk gegaan. Zo wilde ik Culemborgse baasjes uit de hele stad, keek ik naar leeftijd en geslacht, naar de thuissituatie en natuurlijk naar het type hond. Het was namelijk niet de bedoeling dat ik alleen maar labradoodles zou fotograferen”, lacht Milou.

Unieke verhalen

De verhalen in het boek zijn bijzonder en uniek. “Van een moeder die haar angst opzij zette en toestemde met een pup, de hond die het gemis verzacht van kinderen die uit huis zijn, het meisje dat beter slaapt door de hulphond tot aan de alleenstaande oudere die dankzij de hond actief blijft.” Milou wilde ervoor zorgen dat het geen standaardverhalen werden. “In elk verhaal zit iets bijzonders en daar ben ik trots op.”

En het mooiste verhaal? Dat durft Milou niet te zeggen. “Samen zetten ze een krachtig beeld neer van hoe belangrijk honden in het leven van mensen kunnen zijn.” Er is een kleine oplage gedrukt. Mensen die het leuk vinden, mogen het boek voor twintig euro kopen via milou@fotomilou.nl. Op=op. Dit hobbyproject smaakt ook zeker naar meer. “Ik heb nog genoeg ideeën. Hoe leuk zou het zijn om allerlei mensen te fotograferen die tandenpoetsen? Iets wat we normaal niet van elkaar zien, maar wellicht heel anders wordt uitgevoerd... Wie weet wat de toekomst brengt!”

Fleur van Eeuwijk