• Johan de Visser wil met zijn stichting Living Springs de mensen in Egypte zien en laten ervaren dat ze gezien worden
• Johan de Visser wil met zijn stichting Living Springs de mensen in Egypte zien en laten ervaren dat ze gezien worden Foto: Living Springs

De tegenstellingen treffen me


Werkendam • Vijf jaar geleden kwam Johan de Visser (35) uit Werkendam voor zijn werk voor het eerst in Caïro, Egypte. Vorige week maandag kwam hij voor de 21ste keer terug van een reis in Egypte omdat hij sindsdien tastbaar aanwezig wil zijn op deze plaats om een helpende hand te bieden. Om dit werk te kunnen doen richtte hij de stichting Living Springs op.

Tegenovergesteld

"Caïro is in alles totaal het tegenovergestelde van Werkendam", vertelt Johan. "De diversiteit is zo groot. Steenrijk staat recht tegenover straatarm." Even is hij stil. "De dynamiek en de tegenstellingen van de stad, die treffen me. In Egypte draait alles om relaties. De cultuur daar is totaal anders. De nood van de mensen greep me aan."

Vrijblijvend

"Ik ging vijf jaar geleden eenmalig voor mijn toenmalige werkgever naar Egypte, ik heb geen spijt dat ik toen gegaan ben. Maar mijn leven is daarna niet gemakkelijker geworden. Toen ik 5 jaar geleden dacht eenmalig te gaan, was het vrijblijvend. Nu ik een eigen stichting heb, is het geen vrijblijvendheid meer. Door mijn vele verblijf in Egypte ben ik niet meer wie ik vijf jaar geleden was. Door alle ervaringen weet ik ook, dat ik over vijf jaar niet meer zal zijn wie ik nu ben. Want dit vormt je en blijft je voortdurend veranderen als persoon."

Eenpitter:

‘Cairo is in alles totaal het tegenovergestelde van Werkendam'

"Na het bezoek vijf jaar geleden ben ik gaan nadenken. Er zijn zoveel stichtingen, grote organisaties. Maar hoe groter de organisatie, hoe meer ze zich verliezen in beleid en processen. Ik ben een 1-pitter, dat is kwetsbaar, maar met een betrokken achterban kan ik wel het verschil maken. Het leven in Egypte is een onderdeel van mijn leven, en het leven van ons gezin geworden. Ik leef in twee werelden. Elke twee maanden, ben ik een kleine twee weken in Egypte."

Lokaal
"Ik heb een sterke visie om lokale mensen te betrekken en verantwoordelijk te maken voor de uitvoering. Ik wil staan voor twee onderdelen; woord en daad. Ik ben geen stichting die alleen maar goed wil doen en ik kom ook niet als kerkelijk werker. Ik geloof in relaties, een aspect wat in Egypte enorm belangrijk. Ik wil beide doen. Als we een tas eten geven, geven we ook iets mee om meer uit de Bijbel te kunnen begrijpen."

"Ik wil de armoede doorbreken. In een project van onze stichting ben ik bezig in een wijk, waar bijna iedereen leeft van het uitzoeken van vuilnis. Het is mooi dat daar 90 procent wordt gerecycled, maar de situatie is afschuwelijk en het is enorm slecht voor de gezondheid. Kinderen groeien hier op, geld ontbreekt dus hoe doorbreek je dit?"
Johan pakt samen: "Als je in armoede leeft denk je alleen hoe je vandaag overleeft. Als je in rijkdom leeft durf je aan later te denken. Het is dus heel uniek voor dit dorp dat we nu in dit project enkele jongeren gaan ondersteunen dat zij gaan studeren."

"In Egypte bieden we praktische ondersteuning, jongere die gaan studeren, gezinnen voorzien we van een tas boodschappen, een kerk die op kapotte stoelen zat, geven we nieuwe banken." Waarna Johan overtuigend zegt: "Ik kies ervoor om te werken met de allerarmsten, als je dan bedenkt dat een op de drie Egyptenaren onder de armoedegrens leeft."

Zien

"De kern wat ik doe is het zien van mensen en mensen voelen zich dan gezien. Die tas boodschappen die ik geef is niet de oplossing van het probleem, maar ze voelen zich in hun zorgen wel gezien. De kern is mensen zien. Ik geloof dat God mensen ziet en hier mag ik handen en voeten aan geven."

q  www.livingsprings.nl