De Genderensche Uiterwaard langs de Bergsche Maas in Altena.
De Genderensche Uiterwaard langs de Bergsche Maas in Altena. Foto: aangeleverd

Plan voor water, vissen, groen en vogels

GENDEREN • Het ingenieursbureau Arcadis werkt momenteel in opdracht van Rijkswaterstaat aan verschillende maatregelen om de ecologische waterkwaliteit in en langs de Maas te verbeteren.

Een van de locaties waarvoor dit gebeurt, is de Genderensche Uiterwaard langs de Bergsche Maas in Altena. Rijkswaterstaat wil bij het bedenken van oplossingen voor dit gebied de brede omgeving betrekken. Het doel van de Genderensche Uiterwaard is om de variatie aan groeiplaatsen voor water- en oeverplanten en leefgebieden voor vis en macrofauna (mosselen, slakken, insectenlarven) te vergroten.

Ligging

De Genderensche Uiterwaard ligt op de rechteroever van de Bergsche Maas. Eb en vloed hebben in deze benedenloop van de rivier nog enige invloed. Het waterniveau stijgt en daalt dagelijks met zo’n 20 tot 30 centimeter. Dit zoete getijdenwater brengt karakteristieke flora en fauna met zich mee. Door menselijke ingrepen, zoals het dempen van getijdengeulen, zijn deze natuurwaarden echter achteruitgegaan. Rijkswaterstaat wil door middel van gerichte herstelmaatregelen deze waarden herstellen en zo de ecologische waterkwaliteit verbeteren.

Oplossingsrichting

De oplossingsrichting die voor de Genderensche Uiterwaard wordt verkend, is de aanleg van een twee kilometer lange meestromende oevergeul. In de plannen wordt rekening gehouden met de getijdenwerking. Na het graven van de geul - die aan beide kanten is verbonden met de rivier - blijft een vooroever over. Dat is een stenige ‘rug' die werkt als golfbreker als er schepen langskomen. Het is de bedoeling om enkele openingen voor vissen in deze vooroever te maken. In dit voorstel blijft het achterliggende weidevogelgebied bestaan. Dit is een broedgebied voor soorten als de scholekster, gele kwikstaart, kievit en patrijs.