• GRC 14 pakt de volledige buit tegen Wilhelmina'26.
• GRC 14 pakt de volledige buit tegen Wilhelmina'26. Foto: Jan Noorlandt

GRC 14 is Wilhelmina'26 weer de baas

WIJK EN AALBURG • Aan inzet en beleving was geen gebrek zaterdag bij de derby tussen Wilhelmina’26 en GRC 14. De doelpunten waren wel schaars op het hobbelige veld op De Ebbe. Alleen Joey Loendersloot vond het net met de 0-1. Daarmee was Loendersloot de matchwinnaar bij de gasten uit Giessen-Rijwijk.

De driepunter voor GRC 14 werd even uitbundig gevierd met de aanhang uit Giessen-Rijswijk. Het waren belangrijke punten om in de race te blijven voor de nacompetitie in de tweede klasse. “We zijn niet heel erg bezig met de stand, maar we zien de ranglijst natuurlijk wel. Dat betekent gewoon dat we vandaag moesten winnen om mee te blijven doen en dat hebben we gedaan. Ze hebben vooral heel hard gewerkt”, had trainer Mark Kroese genoten van de vechtlust bij zijn ploeg.

“Het was niet goed, maar we hebben veel tegengehouden”, kon de trainer van GRC 14 daarbij refereren aan het uitstekende optreden van zijn verdedigers met als uitblinker laatste man Kenneth Hoeke, die negentig minuten spits Samuel Hartgers van Wilhelmina’26 in een ijzeren greep hield. “Op basis van de werklust en de energie die we er in staken, was de winst terecht”, vond Kroese. “Dat iedereen voor elkaar wil werken en niemand verzaakt, dat doet me deugd.”

Heft in handen

Voor de rust nam GRC 14 het heft meteen in handen tegen het wat afwachtende Wilhelmina’26. Het ontbrak wel aan zuiverheid op de hobbelige grasmat. Een tegenstoot van Wilhelmina’26 uit een vrije trap had weinig om het lijf, keeper Nicky Janssen kon de bal zo oprapen. Een hoekschop voor GRC 14 zorgde voor meer dreiging, maar Joey Loenderslot kwam net te ver onder de bal en kopte over. Zeven minuten voor de rust, stond Loendersloot er beter voor na een vrije trap, die Stan van Tilborg in tweeën voor het doel gooide. Loendersloot kopte feilloos de 0-1 binnen. Het was de zevende treffer van het seizoen voor Loenderslot, die daarmee de derby open brak.

Op jacht

Na de rust kwam Wilhelina’26 energieker uit de kleedkamer en ging het op jacht naar de gelijkmaker. De verdediging van GRC 14 stond echter als een stevig bolwerk. De Wijk en Aalburgers slaagden er niet in om een bres te slaan in het solide bouwwerk. Bovendien had Gerbrand Vos de richting niet bij een schietpoging, die over het doel van keeper Nicky Janssen verdween. De beste kans was nog voor de gasten uit Giessen-Rijswijk, waar Michael van den Oever strandde op keeper Joran de Laat.

Ondertussen bleef Wilhelmina’26 met man en macht strijden om het fort bij GRC 14 te breken. Een dubbele wissel met de verse krachten Koen van der Maaden en Nicky van Ooijen bracht echter ook geen soelaas. De enige kans bleef een kopbal van Van der Maaden, waarbij de bal rakelings voorlangs ging. Ook in de blessuretijd lukte het Wilhelmina’26 niet om de verdediging van GRC 14 van hun stuk te brengen. Het feestje was voor GRC 14, dat de overwinning uitbundig vierde met de meegekomen aanhang.

‘Klote goal’

“We begonnen en beetje tam”, vond Gerben Vos van Wilhelmina’26. “We kwamen na een dood spelmoment weer achter. Dat gebeurt ons wel vaker, balen. De schroom was er toen bij ons af. We hadden niks te verliezen. We gingen gewoon lekker voetballen en probeerden er wat van te maken. Na de rust hadden we het overwicht, maar hele grote kansen hebben we niet gehad."

"Het was allemaal een beetje tot de zestien en maar hopen dat de bal een keer goed zou vallen, maar dat gebeurde niet. Dan loop je tegen een nederlaag op met zo’n klote goal tegen. Maar ja, volgende week hebben we weer een belangrijke wedstrijd met de derby tegen Altena. Die moet je winnen.”