• Stembureau in Sleeuwijk tijdens de verkiezingen.
• Stembureau in Sleeuwijk tijdens de verkiezingen. Foto: Bart Stoutjesdijk

ChristenUnie-SGP en BBB winnen in Altena

ALTENA • De ongekende opkomst van de BoerBurgerBeweging (BBB), is wat veel mensen zich zullen blijven herinneren van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap in 2023. In Altena stemden de inwoners voor provincie Noord-Brabant en Waterschap Rivierenland en ook hier was de BBB populair.

Toch was de provinciale afdeling van de BBB in Noord-Brabant niet de meest gekozen partij door de inwoners van Altena. Die eer gaat naar de ChristenUnie-SGP. Zij kregen met 6.119 stemmen (22,0 procent) het meeste vertrouwen van de kiezer in Altena. Nieuwkomer BBB volgt de christelijke partij op de voet en kreeg 5.925 stemmen (21,3 procent). 

Op drie en vier volgen het CDA (2.462 stemmen) en de VVD (2.454 stemmen) met allebei 8,8 procent van de stemmen. De PVV kon rekenen op 1.923 stemmen (6,9 procent) en maakt daarmee de top vijf compleet. Ouderen Appèl - Hart voor Brabant werd met 33 stemmen (0,1 procent) het minst gekozen in Altena.

Van de 44.102 stemgerechtigden in Altena voor de Provinciale Staten, brachten 27.823 inwoners hun stem ook daadwerkelijk uit. Dit betekent een opkomstpercentage van 63,35 procent. Dit is ruim meer dan de 56,91 procent van de inwoners die in 2019 hun stem voor de Provinciale Statenverkiezing uitbracht.

Uitslag Noord-Brabant

De BoerBurgerBeweging (BBB) is in Noord-Brabant de grootste geworden, gevolgd door de VVD. De BBB mag in één keer rekenen op 11 zetels in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, de VVD verliest er één en komt uit op 9 zetels. GroenLinks behoudt de 5 zetels die het al had. Het CDA kreeg een harde klap te verwerken en halveerde van 8 naar 4 zetels. SP, D66, PVV en PvdA hebben ook 4 zetels. De ChristenUnie-SGP werd van alle Brabantse gemeenten alleen in Altena de grootste partij en kreeg provinciebreed slechts 1,60 procent van alle stemmen. De partij behoud daarmee waarschijnlijk wel de ene zetel die het al had. 

PvdD, LokaalBrabant, JA21 (allen 2 zetels), FvD, 50PLUS en VOLT (allen 1 zetel), komen ook in de Provinciale Staten van Noord-Brabant.

Waterschap Rivierenland

BBB wordt waarschijnlijk de grootste partij van Waterschap Rivierenland met 6 zetels. Na de BBB volgt Water Natuurlijk op een tweede plaats in de voorlopige uitslag, met 5 zetels. CDA en PvdA krijgen voorlopig 3 zetels toebedeeld. VVD, Partij voor de Dieren en SGP staan op 2 zetels. ChristenUnie, AWP en JA21 krijgen ieder 1 zetel.

De 26 nieuwe bestuursleden vormen straks samen met de vier benoemde bestuursleden voor de geborgde zetels het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland. Op 29 maart worden de nieuwe bestuursleden beëdigd. De komende vier jaar maken zij de keuzes over het werk van het waterschap: zorg voor sterke dijken, schoon en voldoende oppervlaktewater en de zuivering van afvalwater.

“De wereld is volop in beweging. Dat geldt ook voor de watersector. Net als de rest van Nederland is het rivierengebied nog lang niet af. Het nieuw gekozen bestuur staat voor grote opgaven op het gebied van waterbeheer. Ik wil graag iedereen bedanken die zijn stem voor het waterschapsbestuur heeft uitgebracht”, zei dijkgraaf Co Verdaas nadat de voorlopige uitslag bekend werd.

Hoe stemde Altena?

BoerBurgerBeweging heeft bij de waterschapsverkiezing de meeste stemmen gekregen van de inwoners in Altena, namelijk 6.041 wat neerkomt op 22,18 procent. Het CDA volgt op de tweede plaats met 16,04 procent (4.369 stemmen).

De SGP doet het ook goed en heeft 15,30 procent van de kiezers (4.165 stemmen) overtuigd. De top vijf wordt gecompleteerd door de ChristenUnie met 8,99 procent (2.448 stemmen). 50PLUS was het minst populair in Altena met slechts 1,17 procent (319 stemmen).