• Internationale Vrouwendag in Xinix.
• Internationale Vrouwendag in Xinix. Foto: Marijke Verhoef

Inspirerende Internationale Vrouwendag

NIEUWENDIJK • Ook dit jaar werd er op 8 maart weer een Internationale Vrouwendag gevierd. Deze dag staat in het teken van vrouwenrechten, solidariteit en kracht van vrouwen. Wereldwijd, en ook in Altena. Ditmaal vond de viering in Xinix plaats en was er sprake van een speciale editie: Vrouw en Altena werkte samen met Vluchtelingenwerk en Bibliotheek Altena.

In het eerste deel van de bijeenkomst werd in de bovenzaal van Xinix teruggeblikt op wat er de afgelopen jaren zoal georganiseerd is door Vrouw & Altena, naast de vieringen van Internationale Vrouwendag. Zoals bijvoorbeeld de verkiezing van de meest ondernemende vrouw in Altena. Een belangrijke motor voor V&A in al die jaren was Fientje Bax, als rasechte verbinder en netwerker. Zij zal zich wat meer gaan terugtrekken, daarom werd zij door de aanwezige vrouwen van harte bedankt. 

Toekomst

Daarna werd in de goed bezochte bijeenkomst besproken of er toekomst is voor Vrouw & Altena. Is er nog ruimte voor een club van vrouwen die willen verbinden, kennis delen en elkaar wat gunnen in deze tijd? De topics van Internationale Vrouwendag bleken zeker nog levend. Een aantal (jonge) vrouwen, gaf zich enthousiast op om mee te denken over Vrouw en Altena-activiteiten in de toekomst: netwerkborrels, kennissessies en nog veel meer. Wie niet aanwezig kon zijn, maar wel graag mee wil denken, wordt uitgenodigd te mailen naar vrouwenaltena@gmail.com.

Toontje Sprenger Pluim

Ook werd voor de vijftiende keer de Toontje Sprenger Pluim uitgereikt. Deze prijs is in het leven geroepen door Hannie Visser-Kieboom en gaat naar een krachtige, verbindende, politiek zichtbare vrouw uit Altena. Ditmaal ging de prijs naar diezelfde Fientje Bax, die onder andere door het jaren achtereen organiseren van de cursussen 'Persoonlijk Leiderschap en Bestuur in Altena', vele vrouwen heeft geïnspireerd om een positie in de politiek, in een bestuur of een RvT in te nemen.

Vluchtelingenwerk

Na de bijeenkomst van Vrouw en Altena, ging een groot aantal vrouwen mee naar de benedenzaal van Xinix, waar een ontmoeting plaatsvond met de vrouwen van Vluchtelingenwerk. Zo werd ook op een andere manier Internationale Vrouwendag gevierd: ieder had iets te eten mee uit eigen cultuur of keuken. De maaltijd leende zich er uitstekend voor om met andere vrouwen in contact te komen. Maar solidariteit werd zo mogelijk nog meer ervaren toen er muziek te horen was. 

Bettina Kraaijeveld bracht de stemming er goed in. En toen later ook muziek uit alle culturen aangedragen werd, bleek maar weer dat samen dansen, elkaars dansbewegingen proberen te volgen, erg verbindend kan zijn. Al met al een inspirerende Internationale Vrouwendag met een aantal heel verschillende elementen op een leuke locatie in Nieuwendijk. Meer weten? Kijk dan op www.vrouwenaltena.nl.

Aveline Dijkman