Gevolgen van 'slot' op Noord-Brabant onbekend

ALTENA • Provincie Noord-Brabant verleent tijdelijk geen vergunningen meer voor bouwprojecten die in Natura 2000-gebieden voor extra stikstof zorgen. De gevolgen van dit besluit voor Altena zijn nog onbekend.

Aanleiding voor het besluit van de provincie zijn de uitkomsten van een zogenaamde 'natuurdoelanalyse'. Dit is het onderzoek dat elke provincie moet doen naar de natuurkwaliteit. Uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van de natuur in Noord-Brabant achteruitgaat, waardoor de provincie actie wil ondernemen. Het verbod op extra stikstofdepositie geldt in een gebied van 25 kilometer rond een Natura 2000-gebied. Door de grote hoeveelheid Natura 2000-gebieden in Brabant overlappen deze gebieden echter vrijwel de hele provincie. Het besluit heeft als gevolg dat de aanleg van wegen en de bouw van huizen onzeker is geworden. Het is ook nog maar de vraag of duurzame energieprojecten, zoals de bouw van windmolens en zonneparken, door kunnen gaan.

Hoelang de vergunningenstop duurt, is nog niet duidelijk. Net als de exacte gevolgen voor projecten in Altena. Wethouder Hans Tanis laat in een reactie weten dat het college is overvallen door het besluit van de provincie. "Inmiddels heeft de provincie in een eerste reactie aan ons laten weten dat het besluit van hen niet betekent dat alle bouw per direct stilligt. Zo kunnen woningbouwprojecten in aanbouw of die reeds een vergunning hebben, gewoon doorgaan. We kunnen dus gelukkig door blijven bouwen in Altena. Wat de gevolgen op langere termijn zijn, is nog niet helder. We dringen bij de provincie aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen. Zelf onderzoeken we welke invloed dit besluit mogelijk heeft op projecten die in voorbereiding zijn.”