• GRC 14 - Heukelum (3-2).
• GRC 14 - Heukelum (3-2). Foto: Jan Noorlandt

GRC 14 laat 3-0 voorsprong bijna glippen

GIESSEN/RIJSWIJK • Een slordig GRC 14 deed zichzelf na een 3-0 voorsprong bij de rust bijna nog de das tegen Heukelum. Met de uiteindelijke 3-2 overwinning in de opgefokte en vijandige sfeer op sportpark Almbos kwamen de manschappen van trainer Mark Kroese er nog zonder kleerscheuren vanaf. 

Trainer Mark Kroese was heel blij met de winst, maar moest toch even bekomen. “We hebben vandaag op momenten heel goed gevoetbald, maar het voelt even niet zo. Tot aan de blessuretijd kregen we de kansen, maar we vergaten onszelf te belonen en de wedstrijd op slot te gooien. Bij 3-0 denk je dat het gedaan is, maar je kent de voetbalwetten. Dan kan het een keer gebeuren, maar gelukkig gebeurde het niet. Het was een emotioneel potje.” 

Beledigingen

De sfeer raakte erg opgefokt en werd gedomineerd door randzaken waarin enkele spelers van Heukelum beledigd werden. Scheidsrechter Timo van der Velden riep een bestuurder van GRC 14 in de rust zelfs bij zich en dreigde de wedstrijd te staken, als de beledigingen niet ophielden. Toch vond Kroese het optreden van collega-trainer Jerome Ceton van Heukelum, die na de rust met enkele toeschouwers in de clinch lag, ook provocerend. “Ik vind dat je met je eigen ploeg bezig moet zijn, maar hij was alleen maar bezig met andere dingen, die niet met het voetbal te maken hadden. Het zette een sfeer neer en wij gingen er misschien wat in mee op een gegeven moment. Al met al zoveel kansen en zo weinig weggegeven, maar de uitslag is 3-2”, stelde Kroese.

Gênant

Collega Jerome Ceton van Heukelum zag het allemaal anders. “Ik vind het knap dat wij de wedstrijd nog uitgespeeld hebben. Aan alle kanten werden sommige jongens gediscrimineerd, beledigd en geïntimideerd. Ook vanaf de kant. Het was puur gênant en had niets met voetballen te maken. De scheidsrechter liet ook heel veel toe. Daarom moest mijn aanvoerder er voor de rust al af na een behoorlijke overtreding”, stelde de trainer van Heukelum.

“Op het moment dat die grens niet bepaald wordt, ook met het thuispubliek erachter, wordt het lastig voor ons”, verweerde Ceton zich, die zich toch maar op de wedstrijd richtte. “De eerste helft was heel matig. Na de rust ging het stukken beter bij ons en hebben we geprobeerd te voetballen, al bleef dat lastig. Na de 3-1 werd het nog een open wedstrijd en maakten we nog de aansluitingstreffer. Daarmee werd het nog spannend. Resumé: heel veel randzaken namen de overhand en het is goed dat ertegen wordt opgetreden, want dit had helemaal niks met voetbal te maken.” 

Kansen

Voor de rust had GRC 14 een veelvoud aan kansen nodig om pas halverwege de eerste helft de wedstrijd open te breken. Dat gebeurde nadat Michael van den Oever onderuit werd geschoffeld. Vanaf de stip schoot broer Wesley van den Oever de penalty en de 1-0 onberispelijk binnen. Even later moest Wilco van Rossum er geblesseerd af en mocht de jonge Stan van Tilborg zijn opwachting maken. Van Tilborg stond vervolgens aan de basis van de 2-0, die Johnny Schouten knap inkopte. Net voor rust werd het zelfs 3-0, nadat keeper Max Borowski zich verkeek op een kopbal van Joey Loendersloot.

Beter

Na de rust kwam Heukelum wat beter in de wedstrijd. Nadat Kenneth Hoeke zijn tegenstander Menno Dekker een duw gaf, ging de bal op de stip. Benjamin Meijdam zorgde voor de 3-1. Aan de andere kant bleef GRC 14 de kansen missen om de wedstrijd in het slot te gooien. Een kwartier voor tijd volgde nog de 3-2 van Heukelum, waarop een flink opstootje volgde. Nadat de gemoederen bedaard waren volgde nog een spannende slotfase, maar was Heukelum niet meer bij machte was om nog langszij te komen.

Nico van Es