• Een dapper Altena verloor van GRC 14.
• Een dapper Altena verloor van GRC 14. Foto: Jan Noorlandt

GRC 14 door oog van de naald in derby

GIESSEN/RIJSWIJK • GRC 14 moest zaterdag diep gaan in de derby tegen Altena. Onder toeziend oog van de supporters op het balkon kroop GRC 14 in de laatste seconde door het oog van de naald bij een laatste poging van Altena, die op de onderkant van de lat eindigde.

Trainer Mark Kroese kon opgelucht ademhalen na de nerveuze derby en het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Stan Claassen, die veel toestond in de tweekamp tussen GRC 14 en Altena. Ondanks een paar opstootjes trok de leidsman maar één keer een gele kaart voor Melis Kocan van Altena in de heftige en nerveuze strijd. 

Trots

“Of het zwijnen was, weet ik niet. Dat het op het laatst even mee zat was wel fijn. We moesten er enorm hard voor werken en ik maak een heel groot compliment voor de groep. Het lukt soms niet met voetbal. Dan moet je de mouwen opstropen en dat hebben ze gedaan. Ik ben vooral trots dat we de winst eruit hebben gesleept. Daar zit altijd een beetje geluk bij en het is vooral leuk voor Quinten Pruysen, die twee keer scoorde. Of het helemaal verdiend was...? We zijn heel blij met de punten.” 

Druiven zuur

Voor collega Marinus van der Pijl (Altena) waren de zure druiven. Altena had zeker een punt verdiend, stelde de interim-trainer, die genoten had van de vechtlust bij zijn ploeg.

“We gaan nog punten pakken als we zo blijven strijden. Het is beroerd dat we deze wedstrijd verliezen, maar ik voel geen verslagenheid”, aldus Van der Pijl.

“We hadden wel meer verdiend, maar als je kijkt waar Altena vandaan komt, hebben we goed strijd gegeven vandaag. De beleving is anders en het wordt tijd dat we punten gaan pakken. Dat verdienen we eigenlijk wel.” 

Nerveuze vertoning

De derby tussen GRC 14 en Altena was van het begin tot het einde een nerveuze vertoning. Voor de rust waren de kansen schraal. Bij GRC 14 begon de 39-jarige Ruben van Tilborg uit het vierde elftal in de spits. 

Bij Altena baarde de pas 17-jarige keeper Julan Straks opzien. De jonge sluitpost pareerde een vrije trap rand zestien meter van Wesley van den Oever knap, maar had geluk dat de rebound van Ruben van Tilborg werd afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant kwam Jorik Zuidweg een keer gevaarlijk door, maar had GRC 14 geluk dat de schuiver van Zuidweg geen kracht had. 

Ontbranden

Na de rust ontbrandde de derby echt. Meteen werd Altena gevaarlijk na fout uitverdedigen van GRC 14. Michael Abraham kon alleen op keeper Nicky Janssen af, maar schoof de bal naast. Even later trok leidsman Claassen een gele kaart voor Melis Kocan van Altena na weer een opstootje.

Trainer Mark Kroese bracht de niet geheel fitte spits Johnny Schouten in. De invaller maaide finaal over een voorzet van Stan van Tilborg heen, maar Quinten Pruysen stond nog achter hem, die de 1-0 voor GRC 14 binnen joeg. Een foutje van Niels van Maastrigt bracht even later Pruysen weer in scoringspositie, die droog de 2-0 binnen knalde.

Spanning terug

Daarmee was het nog niet gedaan. Altena bleef zich naar voren knokken. Tien minuten voor tijd bracht invaller Ali Mahamed de spanning volledig terug met de 2-1. 

Pech

In de slotfase bleef Altena knokken voor een punt. De Nieuwendijkers kwamen dichtbij, maar hadden pech dat de laatste poging van Brian de Graaf op de onderkant van de lat eindigde.

Nico van Es