• Vanuit de oude kerk aan de Botersloot gaan de gemeenteleden naar de nieuwe Ontmoetingskerk.
• Vanuit de oude kerk aan de Botersloot gaan de gemeenteleden naar de nieuwe Ontmoetingskerk. Foto: Aangeleverd

Jarige Ontmoetingskerk opent deuren

noordeloos • We schrijven 14 juni 1998 als koster Marjan de Bruijn met het openen van de deuren van de nieuwe Ontmoetingskerk de streekgemeente Gereformeerde Kerk Noordeloos officieel een nieuw thuis geeft. Een kwart eeuw later laat de kerk dit zilveren jubileum van het Godshuis niet ongemerkt voorbij gaan. 

Op zaterdag 10 juni gaan de deuren van 15.00 tot 17.00 uur open. "Voor iedereen uit Noordeloos, Hoornaar en Hoogblokland", vertelt dominee Annette Driebergen. "Velen weten wel dat de kerk hier staat, maar zijn nog nooit binnengestapt. Die gelegenheid willen we nu bieden. Er zijn vrijwilligers aanwezig om het verhaal van het kerkgebouw te vertellen en vragen te beantwoorden. Er wordt daarnaast ook muziek gemaakt en er zijn foto’s en verhalen te bekijken."

Een dag later, op zondag, is er vanaf 9.30 uur een speciale jubileumdienst. "Dan grijp ik terug op de liturgie van de dienst tijdens de ingebruikname, 25 jaar geleden. Na afloop is er koffie met lekkers en gelegenheid elkaar te ontmoeten.” Vanzelfsprekend was de nieuwbouw zeker niet. Sterker nog, dat alle puzzelstukjes in de jaren negentig op hun plek vielen kun je vanuit het gezichtsveld van de gereformeerde kerk met recht een wonder noemen. "Het heeft aan alle kanten meegezeten", knikt Hendrik van Vuren, destijds voorzitter van de bouwcommissie. "We waren er bijvoorbeeld vanuit gegaan dat we een 300.000 gulden zouden moeten lenen, maar uiteindelijk hielden we 50.000 gulden over. Eén van de meevallers was dat de voormalige gemeente Giessenlanden onze oude kerk aan de Botersloot een woonbestemming toekende, zodat we die voor 400.000 gulden konden verkopen."

Dat karakteristieke klassieke kerkje was vanaf de jaren dertig het thuis van de streekgemeente. Maar het was te klein, zeker bij speciale diensten. Een enquête wees uit dat een ruime meerderheid voor verbouwen van de oude kerk was, maar wel bereid was om grote offers te brengen voor eventuele nieuwbouw. De kerkenraad besloot uiteindelijk dat dit een unieke kans was en ging toch voor een nieuwe kerk. Van Vuren: "Toen stemde 53 procent voor en 47 procent tegen."

Nog een gevalletje kantje boord: voor de locatie aan de rand van het dorp was toestemming van de provincie nodig. Voor de aanpassing van het Streekplan diende de kerk net als honderden anderen een zienswijze in. "Al deze zienswijzen werden verworpen. Maar een ons goed gezinde gedeputeerde gaf op het laatste moment toch groen licht. Ja, we hebben de wind wel mee gehad." Waarop Annette Driebergen hem met een glimlach aanvult: "De wind van de Heilige Geest." De ruimere kerk was nodig: het aantal gemeenteleden is in die jaren toegenomen van 411 naar 533. Als voorganger prijst Driebergen de indeling: "Door de ronde vorm is er een intieme en saamhorige sfeer, de stoelen staan om me heen in een halve cirkel. Ik vind dat als predikant heel prettig."

Geurt Mouthaan