Afbeelding
Foto: Aangeleverd

'Gemeente heeft geblunderd en zitten slapen'

nieuw-lekkerland • Een juriste die geen enkele bijdrage levert en vooral haar mond houdt, een ambtenaar die op vele vragen het antwoord schuldig moet blijven; Kees en Truusje Janse hadden na afloop van de zitting van de Raad van State al geen goed gevoel bij de inbreng van het Molenlandse gemeentebestuur.

Op de agenda stonden de bezwaren van omwonenden tegen het plan om op de kruising van de Middelweg met de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland een appartementencomplex te bouwen. Ondanks het zwakke verweer van de gemeente zagen Kees en Truusje Janse nog  wel een uitweg. "De punten die de rechter aandroeg waren niet onoverkomelijk. Die hadden zo opgelost kunnen worden", blikt Kees Janse terug. "Zeker omdat de rechter nadrukkelijk de mogelijkheid bood om na de zitting schriftelijk aanvullende informatie op te sturen. Ik heb de volgende dag gebeld en gevraagd om hiervoor te overleggen, maar dat was volgens de gemeente niet nodig."

De zitting was in februari. Op 17 mei volgde de uitspraak, waarbij de Raad van State de bezwaarmakers op meerdere punten in het gelijk stelde. Tussen februari en mei heeft het gemeentebestuur volgens de initiatiefnemers niets gedaan om dit te voorkomen. "Dat is heel frustrerend. De gemeente heeft geblunderd en zitten slapen. Er is geen mogelijkheid om in hoger beroep te gaan, dus we moeten weer terug naar de tekentafel. Wij denken dat de Raad van State wel enige tijd gewacht heeft op een reactie van de gemeente, maar omdat er niets kwam uiteindelijk besloten heeft om uitspraak te doen zonder die inbreng."

Vertraging

Het betekent weer vertraging voor een project dat al in 2016 van start ging. Het plan: het voormalige bedrijfspand van Smit Meubelen op de kop van de Middelweg om te vormen tot dertien appartementen voor senioren. Wat de initiatiefnemers betreft een win-winsituatie: een bijdrage leveren om de woningnood aan te pakken en een leegstaand en verpauperd pand te vervangen door nieuwbouw. De procedures namen echter jaren in beslag én omwonenden tekenden bezwaar aan De stap naar De Raad van State werd al gezet in de zomer van 2021, maar de behandeling was bijna twee jaar later.
Op het gebied van de aantasting van de privacy van één van de omwonenden, de bouwhoogte en de ruimte voor parkeren stelde de Raad van State de bezwaarmakersop 17 mei in het gelijk. "Het falen van de gemeente kan ons, als het plan uiteindelijk niet doorgaat, bijna een miljoen euro kosten", stellen Kees en Truus Janse. "De aankoop van het pand en de gronden, de vele onderzoeken, de architect en andere partijen; daarbij komt dat in de loop van de jaren de bouwkosten met tientallen procenten omhoog zijn gegaan."

Ze geven een waarschuwing af. "Mocht het niet lukken om dit project van de grond te krijgen, dan heeft dat financiële gevolgen, ook voor de gemeente. Als je zo omgaat met de belangen van bewoners, dan zitten daar consequenties aan vast."

Maar dat station is nog niet bereikt. Ondanks de trage gang van zaken en de uitspraak van de Raad van Staat wil het Nieuw-Lekkerlandse echtpaar doorgaan. Zij zien genoeg mogelijkheden om het plan aan te passen om het goed te laten keuren. "Daarvoor willen we heel graag het gesprek aangaan met omwonenden om waar mogelijk bezwaren weg te nemen. Richting de gemeente hebben we het verzoek om de procedures zo snel als maar kan te doorlopen. We willen daarnaast contact leggen met met name SGP en ChristenUnie, die destijds tegen onze bouwplannen stemden."

Wat hen drijft? "Veel senioren die zich gemeld hebben voor een appartement kennen wij persoonlijk." De belangstelling was en is groot, al hebben sommige geïnteresseerden van het eerste uur door de trage gang van zaken inmiddels elders een onderkomen gevonden. "Maar veel Lekkerlanders wachten nog met smart. We zijn ervan overtuigd dat we met de appartementen in een grote behoefte voorzien en dat het dorp er hiermee alleen maar mooier op gaat worden."

Geurt Mouthaan