• De Boezem Boys met presentatrice Anne-Mar Zwart.
• De Boezem Boys met presentatrice Anne-Mar Zwart. Foto: Aangeleverd

Zing! nieuw avontuur voor Boezem Boys

noordeloos • De top 36 van Nederland hebben ze met het deelnemen aan het EO-televisieprogramma Zing! al bereikt, maar de mannen en de ene vrouw van de Boezem Boys uit Noordeloos gaan hun uiterste best doen nog veel verder te komen in de race naar de titel 'Beste zanggroep van Nederland 2023'. 

Een race die begon bij koorlid Jan-Willem van Mourik. Hij zag op Facebook een promo van Zing! voorbijkomen. "Op de ledenvergadering van de oranjevereniging zat ik naast mede-koorlid Tim. 'Is dit niet wat voor ons?', vroeg ik hem. Hij was er ook wel voor in en toen hebben we het in de groep gegooid. Er waren er een paar wat sceptisch, maar uiteindelijk hebben we met zijn allen besloten het avontuur aan te gaan."

Vies van een verzetje zijn ze sowieso niet bij de Boezem Boys. Een gezonde afkeer van alles wat doorsnee is, kun je hen niet ontzeggen. En avontuur kregen ze, al betekende de auditie wel urenlang wachten in een Hilversumse tv-studio om een paar minuten koorzang op te nemen. "Sommige mannen kunnen overal slapen, dus je zag her en der een Boezem Boy een tukkie doen", lacht dirigent Marlous Luiten. 

Ze geven het grif toe: de in overall gestoken mannen van de Boezem Boys zijn een vreemde eend in de bijt van het toch al bonte muzikale gezelschap dat meedoet aan Zing!. "We zijn ook het enige mannenkoor", vertelt Jan-Willem van Mourik. En dirigente Marlous Luiten: "Die overall zetten trouwens wel de toon. Ze dachten serieus eerst dat we allemaal bij Jan Piet Bikker (eigenaar van Autobedrijf Bikker, red.) werkten."
Enige gekkigheid kan het Noordelose koor niet ontzegd worden. Sterker nog, hun show is niet zozeer gestoeld op muzikale perfectie en veelstemmigheid, maar meer op de verrassing en de vrolijkheid. Maar, benadrukt Jan Piet: "We wilden niet neergezet worden als een soort Mannenkoor Karrenspoor, wat boertjes uit de polder. We leggen de lat hoog en zijn echt wel serieus met onze act en onze muziek bezig." Die lat ligt na het binnenhalen van het toegangsbewijs wel een stukje hoger. Jan-Willem: "We letten nooit zo op de details, maar nu wordt overal op gelet, dus zijn we daar veel meer mee bezig."

De uitslag van de auditie? Daar houden ze hun kaken stijf over op elkaar. Zaterdag 3 juni zijn ze terug te zien in de tweede aflevering van Zing! en wordt duidelijk of ze doorgaan naar de volgende ronde.

Geurt Mouthaan