• Huis Schelluinderberg.
• Huis Schelluinderberg. Foto: Aangeleverd

Huis Schelluinderberg opent deuren

schelluinen • Huis Schelluinderberg in Schelluinen opent zaterdag 10 juni tussen 10.00 en 16.00 uur de deuren.

Ieder half uur vinden korte rondleidingen plaats. Deze zijn gratis, deelname is alleen mogelijk na aanmelding. Dat kan via de site van het Historisch Collectief Molenlanden, www.hcmolenlanden.nl

De openstelling van het Schelluinse kasteeltje is een vervolg op Open Monumentendag 2022. Toen was er zoveel belangstelling voor de rondleidingen, dat velen teleurgesteld moesten worden. In overleg met de eigenaren is het nu mogelijk om toch nog een keer een deel van het pand te bezichtigen. 

Het kasteeltje is halverwege de 16e eeuw gebouwd door de Gorcumse burgemeester Jan Snouck. Het pand is later vergroot en verfraaid waardoor een, in renaissancestijl gebouwd huis ontstond, dat vanouds Schelluinderberg genoemd wordt.

Lange tijd werd gedacht dat dit huis een restant was van de Commanderij van de Duitse Orde, die in Schelluinen veel bezittingen had. Prof. H.J. Zuidervaart concludeerde echter na een grondige studie dat die gedachte niet op waarheid berustte. Sinds 1954 is het Huis Schelluinderberg in particuliere handen. Recentelijk restaureerden de nieuwe eigenaren het pand zodat de inwoners van Schelluinen voorlopig weer trots kunnen zijn op hun kasteeltje.