• Vlnr: Danny, Pleunie, Floris en Adrie.
• Vlnr: Danny, Pleunie, Floris en Adrie. Foto: Anne Marie Hoekstra

Nieuw distributiecentrum voor 't Stoepje

bleskensgraaf • Bakkerij ’t Stoepje heeft begin dit jaar in Bleskensgraaf een nieuw distributiecentrum in gebruik genomen. Als de meeste mensen nog op één oor liggen is het aan de Weideweg een komen en gaan van marktkoopmannen- en vrouwen.

De ondernemers halen al vanaf drie uur in de ochtend hun verse broden en koeken op, producten die enkele uren daarvoor in Spakenburg uit de ovens zijn gehaald. Ze rijden ermee naar markten in de regio, naar onder andere Sliedrecht, Alblasserdam, Groot-Ammers, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam.

'Huismoeder'

Beheerder van het nieuwe centrum is Pleunie Vogel uit Oud-Alblas. Collega's noemen haar ‘Pleun, onze huismoeder', omdat ze altijd voor hen klaarstaat. Enkele jaren geleden stond ze zelf op de markt met brood en banket. "Ik heb twintig jaar op de markt gestaan. Superleuk. Het is gezellig en zoveel vrijer dan in een winkel. Soms mis ik het.”
't Stoepje vroeg Pleunie zes jaar geleden of zij het distributiecentrum wilde gaan beheren. "Ik kom hier als iedereen weg is. Dan ligt het hier vol met kruimels. Ik hou het schoon, dat is belangrijk want je werkt hier met eten. Verder tel ik de retourvrachten na, zorg ik voor reclamemateriaal en regel ik nabestellingen. Toen ik begon zaten we aan de Van Beukelaarweg, een paar straten verderop. Dat gebouw was iets kleiner en het huurcontract liep af.”
Sinds de sluiting van een bakkerij in Oud-Alblas werken Pleunie en haar man Adrie bij 't Stoepje, een goede 23 jaar. Hun zoon Danny en dochter Brittny zijn inmiddels ook franchisenemers. Danny: "Ik sta drie dagen per week op de markt en beleef het als een feestje; de sfeer, het contact met mensen, het ondernemer zijn en het buiten zijn vind ik leuk. Als het regent of sneeuwt heb je een baaldag, maar ik zou geen kantoorbaan willen.” Franchisenemer Floris van Arkel uit Alblasserdam wandelt binnen en mengt zich in het gesprek. Ook hij zou niks anders willen doen. "Op de markt heb je een soort campingsfeer. Marktkooplieden roepen naar elkaar: ‘Hé, ben je er ook weer? Wil je koffie?' Met sommigen deel je lief en leed, zij worden een soort familie van je. Klanten vertellen je ook heel veel. Met hen heb je de sociale contacten die je thuis mist, want je bent om half drie weg en om zeven uur thuis. Om half negen lig je in je bed. Het is met ons net als met een non: je moet ervoor geboren zijn.”

’t Stoepje verwelkomt graag meer franchisenemers. Pleunie: “Er zijn nog genoeg plekken op de markten.” Floris: “Je hoeft geen instapgeld te betalen en kunt heel goed je boterham verdienen.” Het aantal marktdagen kunnen ondernemers zelf bepalen. Pleunie: “Er zijn er die drie dagen op markten staan, anderen kiezen voor vier of vijf dagen.”

Heel Nederland

Communicatiemedewerker Emma Duijst werkt bij 't Stoepje in Bunschoten-Spakenburg, waar de bakkerijen staan. "We hebben vijf distributiecentra", vertelt ze. "Die staan in Spakenburg, Bleskensgraaf, Helmond, Zuidwolde en Stein. Vandaaruit bevoorraden we meer dan zeshonderd markten in heel Nederland. Er zijn 115 franchisenemers bij ons aangesloten en er is plaats voor meer ondernemers. Voor hen hebben we een startpakket en we bieden goede begeleiding."
De marktkoopmannen en -vrouwen zijn de ogen en oren van het bedrijf. Zij weten wat klanten graag eten. Emma: "We hebben meer dan driehonderd producten, elke ondernemer kiest zelf welk deel van ons assortiment hij of zij verkoopt. Wat goed loopt verschilt per markt."