• Sandra Niemeijer en Wim Littooij bekrachtigen de samenwerking.
• Sandra Niemeijer en Wim Littooij bekrachtigen de samenwerking. Foto:

Schoonhovens College en CSG Willem de Zwijger gaan samenwerken

schoonhoven • De twee scholen voor voortgezet onderwijs in Schoonhoven, het Schoonhovens College en CSG Willem de Zwijger, gaan samenwerken om het onderwijs voor leerlingen in de regio verder te verbeteren.

Beide schoolbesturen voeren al geruime tijd gesprekken met als doel het brede onderwijsaanbod in Schoonhoven in de toekomst te behouden, te versterken en (nog) aantrekkelijker te maken, zowel voor leerlingen als medewerkers.

“Door samen te werken met elkaar en met andere partners, zoals bedrijven in de regio, kunnen we zorgen voor robuust, eigentijds en bovenal toekomstbestendig onderwijs”, melden Sandra Niemeijer (rector-bestuurder Schoonhovens College) en Wim Littooij (rector-bestuurder CSG Willem). “Als schoolbesturen willen we de onderlinge concurrentie tussen de scholen terugdringen en het belang van de leerling voorop stellen. Doel van de samenwerking is om alle kinderen in Schoonhoven en omgeving kwalitatief goed onderwijs op fietsafstand te bieden. Uitgangspunt is dat de zelfstandigheid en identiteit van beide scholen gewaarborgd is en blijft.”
Steeds meer schoolbesturen in het land werken regionaal samen, bijvoorbeeld om kennis te delen of thema’s als ondersteunende diensten of personeelstekorten gezamenlijk aan te pakken. De komende maanden wordt onderzocht op welke inhoudelijke en organisatorische thema’s er kan worden samengewerkt in Schoonhoven. Sandra Niemeijer en Wim Littooij hebben elkaar vast de hand geschud en daarbij de intentie uitgesproken -en vastgelegd- om ook voor de regio Schoonhoven tot een goede samenwerking te komen.


Alblasserdam uniek met verlaging toeristenbelasting

alblasserdam • In vrijwel alle gemeenten in Nederland moeten toeristen belasting betalen voor elke overnachting. In veel gemeenten zijn die bedragen in het afgelopen jaar omhoog gegaan, in sommige gemeenten met tientallen procenten. Uitzondering daarop is Alblasserdam, want dat is de enige gemeente in Nederland waar de toeristenbelasting in het afgelopen jaar verlaagd is.

Voorheen moest er in Alblasserdam 2 euro per overnachting betaald worden door toeristen. Dat is verlaagd naar 1,35 euro per nacht. Een verlaging van 32,5 procent. In de gemeente hoeven toeristen dit jaar € 1,35 te betalen, ten opzichte van € 2,00 een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl, dat daarmee inzicht geeft in de bedragen die toeristen kwijt zijn bovenop de accommodatie die ze huren.

In de regio is de toeristenbelasting in Molenlanden 1,39 euro per nacht en in Papendrecht 1,48 euro. Er zijn 36 gemeenten die geen toeristenbelasting heffen. In de regio zijn dat onder meer Ridderkerk en Slie-drecht.