Kink in kabel aanleg glasvezel Lekdijk

molenlanden • Omdat niet alle bewoners en/of grondeigenaren langs de Lekdijk tussen Kinderdijk en Waal toestemming geven om in hun grond te graven, kan de aanleg van glasvezel aldaar mogelijk niet doorgaan. 

Stichting Glasvezel Molenwaard roept op om dat wél te doen. Zonder de toestemming kan de aanleg langs de Lekdijk niet worden uitgevoerd. 

Unieke kans
"Dit is een unieke kans om ook in dit deel van het buitengebied snel internet via glasvezel te realiseren. En dan ook nog eens gratis", stelt bestuurslid Joop Broer. "Het zou ontzettend zonde zijn van de tijd en energie die hierin is gestoken om dit mogelijk te maken. Andere investeerders gaan hier nu en in de toekomst echt niet meer aan beginnen."

Om de aanleg langs de Lekdijk mogelijk te maken, was toestemming nodig van Waterschap Rivierenland. Die heeft onlangs groen licht gegeven om de glasvezelkabel het bestaande tracé van de nutsvoorzieningen te laten volgen. De kabel komt daarbij ook door voortuinen van bewoners langs de dijk. Dat is helaas onvermijdelijk.

Informatieavond

Alle bewoners hebben enkele weken geleden van Digitale Stad een uitnodiging ontvangen om naar een informatieavond te komen. Digitale Stad heeft samen met Selecta, de aannemer die de aanleg verzorgt, uitleg gegeven over het verdere verloop en de aanwezigen verzocht een instemmingsverklaring te ondertekenen. 

Het gaat daarbij om ongeveer vijfhonderd adressen. De instemmingsverklaring houdt in dat de eigenaar toestemming geeft dat het betreffende perceel voor de aanleg van de glasvezelkabel naar andere woningen door de aannemer betreden mag worden.

Vergoedingen

Het doel was om eind april te starten met de graafwerkzaamheden, maar dat wordt niet gehaald. Joop Broer: "Slechts een beperkt aantal grondeigenaren heeft gereageerd. Van een grote groep weten we dus nog niet hoe ze er over denken."

"Sommige grondeigenaren hebben aangegeven dat ze geen toestemming geven of dat ze een vergoeding willen. De netwerkeigenaar kan geen vergoedingen betalen. Het gehele glasvezelnetwerk in Molenwaard wordt gratis aangelegd. Er is daardoor geen ruimte voor vergoedingen."
Het is cruciaal dat alle betrokkenen meewerken, benadrukt hij. "Als één grondeigenaar langs de Lekdijk weigert, kunnen de woningen die daarna komen niet worden aangesloten. Het is dus absoluut noodzakelijk dat iedereen toestemming geeft."

Gevolgen zijn te overzien
Wat Stichting Glasvezel Molenwaard betreft zijn de gevolgen van het graven te overzien. "Het is een sleuf van ongeveer zestig centimeter diep. De aannemer komt niet met zwaar materiaal het terrein op en er vindt vooraf overleg plaats met de grondeigenaar. Sowieso wordt alles na het aanbrengen van de kabel weer in oude staat teruggebracht. Wij rekenen op ieders medewerking."

Klantenservice

Bewoners en/of grondeigenaren die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de klantenservice van Digitale Stad. Zij zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8:30 tot 12:30 uur en van 13:00 tot 17:00 uur. Het is daarnaast mogelijk een e-mail sturen naar het mailadres info@digitale-stad.nl.

Geurt Mouthaan