• Het vooraanzicht van het voorhuis van het Hooge Huys in Ottoland.
• Het vooraanzicht van het voorhuis van het Hooge Huys in Ottoland. Foto: Geurt Mouthaan

Unieke kans op historische woonplek

ottoland • We kunnen niet meer navragen wat de familie Beelaerts van Blokland omstreeks 1730 voor ogen had bij de opdracht tot de bouw van het Hooge Huys. De meest waarschijnlijke optie is het realiseren van een imposant statussymbool, dat in de streek zijn gelijke niet had en heeft. Daar is men in geslaagd: het is nog steeds één van de meest indrukwekkende Rijksmonumenten in de Alblasserwaard, al bijna driehonderd jaar een zeer herkenbaar onderdeel van het dorp Ottoland. Dankzij de familie Van Leussen krijgt het nu een nieuwe toekomst, met behoud van het historische karakter.

Het genoegen en de geestdrift spreekt uit elk woord van de uitleg die oud-notaris Wim van Leussen geeft bij een rondleiding door de boerderij, waar werklieden druk aan de slag zijn met het leggen van de laatste hand aan de studio's, de appartementen en het voorhuis. "Kijk, de oude binten zijn weer goed te zien en die blijven ook zichtbaar. Het ontwerp is van architect Jan Terlouw van Lakerveld Ingenieurs & Architecten uit Noordeloos. Daar zijn we zeer over te spreken. We combineren hier het comfort en de duurzaamheid van nu met de historische kenmerken van deze boerderij, zoals die er al eeuwen zijn. Overigens: ik sta versteld van het vakmanschap van de ambachtsmensen uit vroeger eeuwen en nu. Daarvoor hoefden we de streek niet uit. Alle bedrijven die meewerken aan dit project komen uit de directe omgeving."

De kers op de taart is het voorhuis van het Hooge Huys. De voorgevel is vanaf de weg al een blikvanger, maar als je er vlakbij staat, is indrukwekkend een goede omschrijving. Eenmaal binnen ademt alles geschiedenis, van de roodbruine tegels op de vloer tot de bedsteden in één van de kamers. Van Leussen: "Bij de schouwen zijn indrukwekkende tegeltableaus, volledig in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Voor het voorhuis zoeken we een koper die gevoel en liefde heeft voor historie, die met respect voor het interieur en de buitenzijde hier gaat wonen." Ruimte is er in overvloed: bijna 1.100 kubieke meter. "En er zijn voldoende slaapkamers, zodat hier uitstekend een gezin onderdak kan vinden."

De werkzaamheden bevinden zich nu in de afrondende fase. Aan het einde van het jaar zal het project afgerond zijn. De start was in 2016, toen het Hooge Huys te koop kwam. "Met mijn vrouw Lijda, onze zoon Niels en zijn vrouw Mariëlle hebben wij ons aangemeld als koper. Wij zijn en voelen ons echte Ottolanders. Als notaris heb ik hier een goede boterham mogen verdienen, dus wij wilden graag wat teruggeven aan het dorp. Het restaureren van dit prachtige monument is voor ons dan ook een erezaak."
Tegelijkertijd bood het een kans om een aantal woningen te realiseren, waar grote behoefte aan was en is. In totaal gaat het om het voorhuis, drie koopappartementen (waarvan er nog één beschikbaar is) en twee huurstudio's, voor jonge mensen. "Belangrijk voor de basisschool en andere instanties en verenigingen", knikt Van Leussen. "Gelukkig verleende de gemeente Molenlanden medewerking om vijf bouwkavels achter het Hooge Huys te realiseren. Dat maakte het restauratieproject financieel mogelijk. De hofstede en de woningen erachter vormen straks een prachtig ensemble."