• Trimvereniging Lexmond traint wekelijks in de gymzaal op sportcomplex Het Bosch.
• Trimvereniging Lexmond traint wekelijks in de gymzaal op sportcomplex Het Bosch. Foto: Anne van Vegchel

Trimvereniging Lexmond bestaat deze week vijftig jaar

Vijftigste verjaardag

Het is deze week precies vijftig jaar geleden dat Trimvereniging Lexmond is opgericht. Tijd voor een feestje dus. Voorzitter Leo Snoek legt uit wat er voor de komende tijd op de planning staat en blikt terug op de afgelopen jaren. 

Leo wil eerst een misverstand uit de wereld helpen. "We zijn een trimvereniging en dat is écht iets anders dan een sportschool. Het doel van de trimvereniging is het bevorderen van de conditie en dat doen we door oefeningen en balspelen. Samen met de trainer beginnen we met warmlopen. We lopen wat rondjes, gaan knieheffen en doen een rondje hakken-billen. Na de warming-up doen we soms oefeningen op de mat of gebruiken we gewichten." 

Materialen

Sportstichting Lexmond zorgt voor de materialen. "We maken gebruik van matten, gewichten, hoepels, touwen en rekken, maar ook van badmintonrackets, volleyballen en basketballen. Er ligt van alles in de gymzaal op sportcomplex Het Bosch en daar mogen alle verenigingen gebruik van maken. Voor ons traint de korfbalvereniging in de gymzaal en soms spelen we tijdens de trimles dus ook een potje korfbal." 

Mannen en vrouwen gescheiden

De lessen voor de mannen en de vrouwen worden gescheiden gegeven. "De dames zijn zo tussen de 30 en 65 jaar en bij de heren is de jongste 40 en de oudste 78. Aan het eind van het seizoen gaan we weleens naar buiten en dan doen we de trainingen ook wel gemengd. En we sluiten ieder seizoen af met een gezamenlijke barbecue."

'Gerrit schreef alles over de trainingen op. Hij schreef wel dertig boekjes vol'

Trainingen

Ruim dertig jaar lang stonden de trainingen onder leiding van ex-militair Gerrit de Vroome. "Die was echt fanatiek", weet Leo zich nog te herinneren. In 2018 nam de toen 82-jarige Gerrit afscheid als trainer. "Nu de leeftijd bij met name de heren iets hoger wordt, doen we het iets rustiger aan. Er waren weleens jonge jongens die in de tijd van Gerrit met ons mee wilden doen en die dachten dat ze ons er wel uit zouden lopen. Ja, in het lopen misschien wel, maar bij de oefeningen hadden ze dan echt wel wat moeite met ons", lacht Leo.
"Gerrit schreef alles over de trainingen ook altijd op in een boekje. Dan maakte hij aantekeningen over wie er waren geweest en welke oefeningen we hadden gedaan. Hij heeft zeker dertig boekjes volgeschreven. Voor de gein zeiden we dan tijdens een training dat we iets drie weken eerder ook al hadden gedaan. Dan zocht hij het op in zijn boekje. Tijdens de trainingen doen we eens in de zoveel weken een circuitje. Bij Gerrit was dat normaal gesproken eens in de vijf weken. Soms bleven er dan leden weg, omdat ze daar geen zin in hadden. Maar dan veranderde Gerrit de planning en dan deed hij het eens in de zes of zeven weken, zodat ze toch mee konden doen."
Het absolute hoogtepunt was voor Leo toch wel het moment dat ze met de trimvereniging meededen aan een zeskamp.

"Daar deden meerdere sportverenigingen aan mee en die zagen in ons geen tegenstander, omdat we 'maar een trimverenging waren'. Ze dachten dat ze ons met gemak konden verslaan. Toen we de hoofdprijs wonnen, moesten ze daar toch wel op terugkomen. Dat was wel een hoogtepunt. Al is bij onze vereniging iedere week een hoogtepunt, want het is er altijd heel gezellig en er heerst echt een gevoel van saamhorigheid", zegt hij met een glimlach.
De vereniging kende helaas ook een dieptepunt. "Dat was toch wel het overlijden van oprichter en penningmeester Frans Graveland. Hij overleed twee jaar geleden aan de gevolgen van corona. Hij was een van de oudste actieve leden. Het was een man die altijd het voortouw nam om de vereniging bloeiend te houden. Na zijn overlijden hebben we een nieuwe penningmeester gezocht en er kwam ook een secretaris in het bestuur. Sinds die tijd vormen we het bestuur met drie personen."

Feestavond

Nu de vereniging vijftig jaar bestaat, wordt dat gevierd met een feestavond, waarvoor ook (oud-)trainers en oud-leden worden uitgenodigd. "Er zijn leden die nog steeds contributie betalen, maar die nooit meer komen. Toen we met de trimvereniging begonnen, was de contributie drie gulden per maand. Nu is dat tien euro per maand. Er zijn een paar leden die wel gewoon wilden betalen. Dan zien we bijvoorbeeld een bijschrijving van omgerekend het oude contributiebedrag. Voor die leden hebben we de contributie ook nooit verhoogd." De feestavond is niet de enige bijeenkomst waar stil wordt gestaan bij het 50-jarig bestaan. "Op 14 maart doen we ook iets gezelligs tijdens de trimles", vertelt Leo met een grijns. "Gerrit trakteerde dertig jaar lang iedere keer dat hij jarig was op een blokje kaas, een stukje leverworst en een pakje Capri-Sun. Ik denk dat wij ook zoiets zullen doen om het te vieren."