• De beschadigde vleermuisschermen bij het kruispunt, die inmiddels verwijderd zijn.
• De beschadigde vleermuisschermen bij het kruispunt, die inmiddels verwijderd zijn. Foto: Geurt Mouthaan

'De bomen waren een navigatiemiddel'

alblasserwaard • De artikelen over de vleermuisschermen bij het kruispunt van de provincialewegen N214 en N216 riepen veel reacties op. Velen vroegen zich af waarom de provincie Zuid-Holland de moeite nam en het geld uitgaf om ze te plaatsen. Maar dit achterwege laten zou een overtreden van de Wet natuurbescherming zijn, benadrukt vleermuisdeskundige John Melis.

De schermen werden geplaatst na het kappen van meerdere bomen, om onderzoek naar mogelijke onontplofte vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog mogelijk te maken. "Deze bomen hebben voor vleermuizen meerdere doelen", licht John Melis toe. "In de eerste plaats dienen ze als navigatiemiddel. Vleermuizen maken gebruik van de weerkaatsing van het geluid dat ze maken, vergelijkbaar met sonar. Vaak leggen vleermuizen van generatie op generatie dezelfde route af tussen hun slaapplek en het foerageergebied. Dat kan wel tientallen jaren beslaan."
In een reactie laat de provincie Zuid-Holland weten dat soorten als de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de baardvleermuis hier vliegen. 'Zij foerageren met name in de Slingelandse Plassen.'
Daarnaast dienen de bomen als bescherming tegen de wind en het licht van lantaarnpalen, vult Melis aan. "Zeker als je een rij bomen op de route weghaalt, kan dat voor vleermuizen zeer verstorend werken. Ze gaan dan voor de veiligheid lager vliegen en kunnen bijvoorbeeld gemakkelijker door het verkeer gegrepen worden. Als je als wegbeheerder niets doet, overtreed je de Wet natuurbescherming. De schermen vormen een alternatief voor de bomen."

Nieuwe bomen

De schermen raakten al snel door weersomstandigheden beschadigd. Ze zijn nu weggehaald en worden volgens de provincie in maart weer teruggezet. Melis: "Dat kan nu, omdat de vleermuizen een winterslaap houden. Maar uiterlijk 1 april moeten ze er wel weer staan." 

De provincie stelt dat de vleermuisschermen blijven staan totdat er nieuwe bomen zijn aangeplant. John Melis stelt dat die dan wel van een bepaalde grootte dienen te zijn. "Als je jonge en kleine boompjes plant, heeft dat weinig zin. Ze moeten redelijk vergelijkbaar zijn met de bomen die er eerder stonden."

Geurt Mouthaan