• Vrijwilligers aan het werk in de boomgaard. Rechts: Wilma Abspoel.
• Vrijwilligers aan het werk in de boomgaard. Rechts: Wilma Abspoel. Foto: Anne Marie Hoekstra

Vrijwilligers begrijpen kritiek niet

molenlanden • Vrijwilliger Wilma Abspoel ging dinsdag 7 maart tegenover raadsleden in op de kritiek.

Abspoel maakte gebruik van het spreekrecht voor inwoners tijdens de vergadering van de commissie wonen, werken en verkeer. “We zouden niet willen meewerken aan oplossingen, daar herkennen we ons totaal niet in. Het is ook lelijk dat de gemeente dat in de krant laat zetten.”

Sociale functie

Bijna vier jaar geleden kregen de mensen van De Punt de vraag of ze de boomgaard wilden gaan beheren. “Het was nogal een opgave om er biodiversiteit in te krijgen. Vanaf het begin wordt er iedere zaterdagochtend hard gewerkt door een groep vrijwilligers, zomer en winter. De boomgaard heeft dus ook een belangrijk sociale functie. Het is een zeer vitaal project met hard werkende mensen en lijntjes naar landelijke organisaties die geïnteresseerd zijn in wat we doen omdat we onderzoeken hoe je zonder mest en gif voedsel kunt produceren. In onze bosjes zitten insecten en vogels die plaaginsecten weghouden zodat wij niet hoeven te spuiten. Het vormt een ecosysteem wat onze gewassen sterk en weerbaar maakt tegen ziektes en plagen.”

Abspoel vertelde over de ontreddering die de vrijwilligers voelden toen op maandag 13 februari een groepje mannen van de plantsoenendienst een deel van het groen aan de rand van de boomgaard kwam snoeien. Verwijzend naar de groenparticipatie-overeenkomst met de gemeente: “In ons contract staat dat we de boomgaard biologisch moeten beheren met als doel het bevorderen van de biodiversiteit. We doen al vier jaar wat ons gevraagd is. De gemeente wil het snoeiwerk nog afmaken. Dat is strijdig met onze overeenkomst, die loopt tot 2030. Het gaat om 1000 vierkante meter, bijna een kwart van de boomgaard.”

De vrijwilligers hebben met beide buren van de boomgaard herhaaldelijk overlegd. Zij klagen over overhangende takken en de hoogte van de erfafscheiding. Raadslid Bas de Groot (SGP) wilde weten of de buren ooit contact zochten met de vrijwilligers. Abspoel: "De buren aan de Arkelse kant klaagden al dertig jaar bij de gemeente, dus al voordat wij het overnamen. Wij zeiden bij het tekenen van ons contract tegen de gemeente: natuurlijk gaan buren klagen, dan verwachten we dat jullie achter ons staan. We hebben regelmatig contact gehad, aan het begin liepen buren regelmatig de boomgaard in. Wij zeiden: als je problemen hebt kom dan een bakje koffie drinken.”

Gerehabiliteerd

Ferry van der Koelen (PM) vroeg Abspoel hoe ze uit de patstelling denkt te komen. Abspoel: "Het eerste wat wij nodig hebben is dat we met rust gelaten worden. Ten tweede is nodig dat we publiekelijk gerehabiliteerd worden voor dingen die openbaar gemaakt zijn over ons die niet waar zijn. Ten derde zou het nodig zijn dat de gemeente tegen de buren zegt: ga eens praten met de vrijwilligers. Dan zouden wij er, denken wij, heel goed uit komen.”
Meer hierover op: hetkontakt.nl