• In de ruimte bevindt zich veel puin.
• In de ruimte bevindt zich veel puin. Foto: aangeleverd.

Lezing over vuilnisbelt in de ruimte

papendrecht • In het Streeknatuurcentrum, Matenaweg 1 in Papendrecht, geeft Erwin Mooij vrijdag 10 maart een lezing over ruimtepuin. Aanvang 20.00 uur.

Dr. ir. Erwin Mooij studeerde Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, alwaar hij ook promoveerde. Van 1995 tot medio 2007 werkte hij voor Airbus Defence and Space, The Netherlands, aan re-entry voertuigen en de ontwikkeling van (real-time) simulators. Op dit moment is hij Universitair Hoofddocent bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, met een focus op re-entry systemen, ruimtepuin, en de ontwikkeling van besturings- en navigatie-elementen voor ruimtevaartsystemen.
Inmiddels bevindt zich al een aanzienlijk aantal objecten in de ruimte: volgens het Space Debris Office zijn er op het moment circa 30.000 detecteerbare voorwerpen in een baan om de aarde. Satellieten, uitgebrande rakettrappen, fragmenten van explosies en botsingen, etc. Voeg daar nog ongeveer 900.000 niet-zichtbare objecten (kleiner dan 10 cm) aan toe. Vrijwel alle ruimtevaartspecialisten zijn het er dan ook over eens dat actie ondernomen moet worden. Dit kan zijn het actief verwijderen van inactieve satellieten en rakettrappen uit hun baan, maar ook het ontwikkelen van nieuwe detectietechnieken, het verhogen van de nauwkeurigheid van de baanvoorspellingen en het ontwikkelen van een betere bescherming tegen de inslag van kleine puindeeltjes. Toegang is gratis.