• Anne-Miek en Jan-Willem Ottevanger voor Zorgvilla Anna.
• Anne-Miek en Jan-Willem Ottevanger voor Zorgvilla Anna. Foto: Geurt Mouthaan

Zorg op maat in verpleeghuis Villa Anna

molenaarsgraaf • Voor ouderen die 24 uur per dag zorg nodig hebben, opent Villa Anna in Molenaarsgraaf in juli de deuren. Anne-Mieke en Jan-Willem Ottevanger leveren hier zorg op maat, waarbij persoonlijke aandacht centraal staat.

Er wordt nog hard gewerkt aan de Graafdijk West 34, maar de indeling van de vijftien appartementen is binnen al duidelijk zichtbaar. Een belangrijk plek nemen de gezamenlijke woonkamer en de grote open keuken in. "Hier speelt een groot deel van het dagelijks leven zich straks af", vertellen Anne-Mieke en Jan-Willem. "Het belangrijkst is dat we een thuisgevoel willen bieden. Onze bewoners wonen hier, wij zijn bij hen te gast. Ons motto is daarom ook ‘Uw Thuis, Onze Zorg’."

De bewoners komen terecht op een plek die ‘Alblasserwaard’ ademt; aan de ene kant het water van de Graaf en aan de andere kant het groen van de weilanden. Aan de achterzijde is een ruim terras, voor het 3.000 vierkante meter grote buitenterrein zijn al meer dan voldoende plannen. "Een moestuin, kippen, een jeu de boulesbaan, er is plek genoeg", lacht Anne-Mieke. "We zetten de deuren open voor mensen met een zorgprofiel 5, waarbij sprake is van dementie, en 6, gericht op somatische klachten. Bij zorgprofiel 4 is het mogelijk om het gesprek aan te gaan. Wij bieden eenpersoonskamers en één van de appartementen is ingericht voor een echtpaar."
Waar mogelijk wordt de regie zoveel mogelijk bij de bewoners gelegd. "In de reguliere zorg neemt de tijdsdruk toe. Dat gaat soms ten koste van de kwaliteit van de zorg en aandacht voor de mens. In Zorgvilla Anna – de naam is trouwens afgeleid van Anna, een hoogbejaarde maar nog zeer actieve profetes uit de Bijbel - willen we dat graag anders doen. Door de kleinschalige opzet kunnen wij onze zorg helemaal afstemmen op de wensen van onze bewoners. Wil je bijvoorbeeld liever 's avonds dan 's ochtends gewassen worden, dan kan dat." Met een all-in prijs vanaf 3.000 euro voor de huur- en servicekosten is wonen bij Villa Anna wel duurder dan in een regulier verpleeghuis. "We richten ons op mensen die wat meer te besteden hebben en gewend zijn aan een ruim en vaak vrijstaand huis. In een regulier verpleeghuis zouden zij ook een forse eigen bijdrage moeten betalen. Dat niet iedereen dit kan bekostigen is een feit, maar dat wil niet zeggen dat iedereen dan maar moet kiezen voor een regulier verpleeghuis. Met Villa Anna er bij valt er voor deze groep iets te kiezen."

Bij het Molenaarsgraafse echtpaar voel je tijdens de rondleiding bijna tastbaar de zin om aan de slag te gaan. Voor verpleegkundig specialist Anne-Mieke speelde de wens om een zorgvoorziening te starten al langer. De inzet voor een werkvakantie van jongeren in Ghana zorgde bij haar man ook voor een omslag. "Ik werkte al jaren bij Boskalis, maar wilde mij meer op maatschappelijk gebied in gaan zetten. Aan Anne-Mieke vroeg ik: hoe staat het met je plannen voor een verpleeghuis? Zij wilde het nog net zo graag."
Het stel zette in 2019 hun plannen op papier. De basis was het pand aan de Graafdijk West 34 dat al jaren te koop stond. Drie Alblasserwaardse investeerders, die een BV hebben om zorginitiatieven met een christelijke achtergrond te financieren, waren meteen enthousiast en maakten realisatie financieel mogelijk. De landelijke woning is de afgelopen maanden uitgebouwd; als alles volgens de planning verloopt gaan de deuren half juli officieel open. "Zowel bewoners als medewerkers zijn welkom om zich aan te melden. De belangstelling is er al, nu we meer naar buiten treden." Info: zorgvilla-anna.nl.