Afbeelding
Foto: 123RF.com

CDA: ‘Water moet leidend zijn bij nieuwbouwplannen’

Algemeen Rivierenland kiest bestuur waterschap

RIVIERENLAND • Het CDA wil dat waterschappen in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken moeten worden bij de locatiekeuze voor nieuwbouwprojecten. Bij nieuwe bouwlocaties en bij herontwikkeling van bestaande wijken moet ruimte vrij worden gehouden voor waterbergingen, groene parkeervoorzieningen, groene daken en voldoende openbaar groen om de toenemende neerslag op te vangen. 

Plekken die letterlijk en figuurlijk dreigen te verzuipen zijn volgens het CDA niet geschikt voor woningbouw. “Toekomstbestendig bouwen houdt wat ons betreft in, ingericht op de pieken en dalen in de wateraanvoer, afgestemd op de omgeving om schade, hoge herstel- of beheerskosten in de toekomst te voorkomen.”

CDA wil dat het waterbewustzijn vergroot wordt. “Het is nog geen vanzelfsprekendheid, waardoor de kans groot is dat de noodzakelijke watertransitie door de urgentie van bijvoorbeeld de energietransitie en de woningbouwopgave naar de achtergrond verdwijnt. “Waar de kans zich voordoet, moeten de waterschappen actief mogelijkheden aandragen om de watertransitie te combineren met andere doelstellingen.”

Grondwater
Het CDA maakt zich ook sterk voor meer drinkwaterwinning uit oppervlaktewater in plaats van grondwater. Daarmee kunnen langdurige effecten op natuur zoals de veenweidegebieden, landbouw en gebouwen worden beperkt. “Door in de winter vooral oppervlaktewater te gebruiken kan grondwater worden gespaard voor de zomermaanden.” Het CDA pleit ook voor regelingen ter stimulering van waterbesparing in de landbouw, bijvoorbeeld door de toepassing van druppelbevloeiing.

Volgens het CDA zijn de waterschappen relevanter dan ooit. “Aanpassen aan de tijd van nu met teveel als te weinig water in één seizoen vraagt een bestuur en organisatie die creatief, maar ook kostenbewust is.”