• Andreas den Hartigh (links) en Jan van der Hoog.
• Andreas den Hartigh (links) en Jan van der Hoog. Foto: Aangeleverd

'Eisen voor vergunning niet duidelijk'

hardinxveld-giessendam • Jan van der Hoog en Andreas den Hartigh van Dutch Tiny Houses (DTH) in Hardinxveld-Giessendam bouwden voor klanten in Molenlanden drie huisjes. Ook zij ervaren dat drie jaar na de start van de pilot nog niet alles soepel loopt.

Van der Hoog: "Het belangrijkste probleem waar wij tegenaan lopen is dat we steeds te maken hebben met wisselende ambtenaren die elke keer van het begin af aan alles moeten leren. Er is geen continuïteit. Voor aanvragers van een vergunning zou de gemeente een checklist moeten maken met punten waaraan je moet voldoen, zodat ze niet elk plan apart moeten beoordelen. Particulieren weten niet waar ze aan toe zijn. Vandaag nog sprak ik mensen met een goedgekeurd principeverzoek. Maar het is niet duidelijk aan welke eisen ze moeten voldoen voor een vergunning en welke stukken nodig zijn, voor een snelle beoordeling."

Samenhang

Wat DTH betreft komen er duidelijke regels voor zelfbouw en een welstandscommissie voor tiny houses. "Er staan nu allerlei varianten op één project, verschillende afmetingen, gevelbekleding en kleuren, daardoor krijg je mogelijk negatieve reacties uit het dorp. Verschillende vormen, dat is prima, maar er moet wel een natuurlijk uitstraling zijn van huisjes die bij elkaar passen. Een plan moet in zijn geheel worden gemaakt, net als bij een woonwijk moet er samenhang zijn, ook in de afmetingen. Nu beoordeelt de gemeente alleen op technische specificaties. Toezicht op wat er komt moet beter. Ga als gemeente kijken: wat is er gebouwd en wat willen we nu eigenlijk?"

Verder viel het DTH op dat de gemeentelijke eis dat een tiny house off grid moet functioneren is verdwenen. "Er staat nu alleen nog dat een huisje circulair en duurzaam gebouwd moet zijn." Mensen die overeenkomstig de aanvankelijke eis off grid willen leven, stuiten bij het waterschap op problemen, merkt ook DTH. "Waterschap, omgevingsdienst en gemeente blijven regelmatig naar elkaar verwijzen, waardoor er soms langs elkaar heen wordt gewerkt. Over het beleid moet er een betere afstemming zijn."
DTH leverde inmiddels dertien huisjes af op locaties overal in het land. "We merken dat alle gemeenten erg zoekend zijn naar beleid. Wat opvalt is dat veel gemeenten het wiel zelf willen uitvinden. We moeten naar landelijk, eenduidig beleid dat gemeenten samen uitrollen. Of iets slaagt hangt nu af van individuele ambtenaren en besturen. In Friesland hadden we recent een ambtenaar die snel en doeltreffend reageerde, maar elders gaat het verstrekken van vergunningen zó traag. Dat is onze grootste frustratie."

Oud-Alblas

DTH werkt aan een plan voor tien tiny houses aan de Noordzijde in Oud-Alblas. "We willen dit samen met de grondeigenaar ontwikkelen, onder onze regie, zodat de huisjes bij elkaar passen. Het is de bedoeling dat bewoners de huisjes kopen en de grond gaan huren."