'Molenlanden best vooruitstrevend'

ottoland • Linda den Besten betrok al vóór de start van de Molenlandse pilot een tiny house in Ottoland. Ze is voorzitter van Tiny House Drechtsteden en omstreken (THD) en merkt dat de animo voor tiny wonen nog steeds groot is.

THD is een platform dat de belangen behartigt voor toekomstige tiny-housebewoners in de regio. Linda schat dat van de 260 donateurs de helft uit Molenlanden komt. Mensen die zich bij THD melden voor de wachtlijst zijn niet alleen duurzame doeners en denkers. “Er zijn ook mensen bij die alleen maar woonruimte zoeken en niet precies weten wat tiny wonen inhoudt. We merken verder dat Molenlanders honkvast zijn en in hun eigen dorp willen wonen. We hadden in Nieuw-Lekkerland bijvoorbeeld een enthousiast stel dat Giessenburg te ver vond.”

Vergeleken met de Drechtsteden vindt Linda het beleid in Molenlanden 'best vooruitstrevend'. "Maar als het gaat om afvalwaterbehandeling zijn er erg strenge eisen voor off grid wonen. Met het waterschap gaat het heel stroperig. Wij hebben ooit een berekening gemaakt en deskundigen geraadpleegd over de noodzaak van een bezinkvijver voorbij het helofytenfilter. We hebben aangetoond dat het onzin is, maar daar doen ze niks mee. Verder zouden medewerkers van gemeente en waterschap vaker op locatie moeten kijken, dan hebben ze sneller zicht op een situatie."