Waterschap Rivierenland verwijst naar gemeente

REGIO • Waterschap Rivierenland is een belangrijke partij bij het mogelijk maken van tiny wonen. Vaak worden deze huisjes namelijk niet aangesloten op het riool, omdat ze slechts een tijdelijke vergunning hebben en regelmatig te ver van het hoofdriool staan. Waterschap Rivierenland en de gemeente Molenlanden zijn er echter na jarenlang overleg nog niet in geslaagd bewoners van tiny houses duidelijkheid te verschaffen over de afvalwaterbehandeling.

Het Kontakt vroeg het waterschap hoe het mogelijk is dat er na jarenlang overleg nog geen duidelijkheid is voor bewoners van tiny houses die volgens de gemeente niet hoefden aan te sluiten op het riool? Een woordvoerder liet via e-mail weten: "Het waterschap heeft eerder vragen van het Kontakt beantwoord over deze pilot en (deels) off grid-wonen. Daar hebben wij voor nu niets aan toe te voegen. Voor al uw vragen over deze pilot en off grid-wonen in Molenlanden verwijzen we u door naar de gemeente."

Met de eerdere beantwoording van vragen doelt de woordvoerder op de reactie van het waterschap in een artikel uit oktober 2020, dus zeven maanden na de start van de pilot. 

Rendement aantonen

Woordvoerder Jelmer Krom zei destijds: “Het is wettelijk verplicht om aan te sluiten op het riool, als dat er is. Afwijken mag alleen als je met alternatieve zuivering hetzelfde rendement haalt als onze rioolwaterzuivering. Dat moet je dan wel aantonen. Het is aan de gemeente om op basis van wettelijke kaders het gemeentelijk beleid te ontwikkelen voor tiny houses. We zullen als waterschap samen met de gemeente optrekken. De rioolbuizen op wijkniveau zijn namelijk van de gemeente, de dikkere buizen en de zuiveringsinstallaties zijn van het waterschap.”

Wat de wettelijke verplichting om aan te sluiten betreft: die geldt niet als een huis meer dan 40 meter van het hoofdriool staat. Bewoners moeten dan dus wel zorgen voor een goede alternatieve waterzuivering. In zo'n geval moeten initiatiefnemers of de eigenaar van de grond een ontheffingsverzoek indienen.