Pionier Marjolein ziet kansen voor tiny wonen

olst • Marjolein Jonker uit Olst was in 2016 de eerste officiële bewoonster van een tiny house in Nederland. Ze verzorgt onder andere lezingen en cursussen over tiny wonen en is optimistisch over de kansen voor mensen die tiny willen wonen.

"Er zijn veel mooie projecten gestart. Ik zie steeds meer gemeenten die permanente woonlocaties aanwijzen voor tiny houses, zodat starters een hypotheek kunnen krijgen. Die gemeenten nemen het mee in bestemmingsplannen bij nieuwbouw. Het werkt het best als ze kavels verkopen aan particulieren of CPO's. Inmiddels zijn er in Nederland op twintig locaties projecten gerealiseerd met meerdere tiny houses die er permanent mogen blijven. Er komen er nog zeker 27 aan de komende twee jaar. Allemaal projecten met meerdere huisjes." 

Waterschappen

Hindernissen worden nog vaak opgeworpen door waterschappen. “Dat komt doordat het in Oosterwold mis ging, daardoor zijn alarmbellen gaan rinkelen bij waterschappen. Oosterwold is een zelfbouwwijk in Almere waar mensen alles zelf moesten regelen, er werd geen riolering verzorgd door de gemeente maar bewoners moesten dat zelf met helofytenflters en septic tanks organiseren. Dat kan heel goed, maar dan moet je wel bewust kiezen voor een ecologische levensstijl. Blijkbaar is dat in Oosterwold niet goed gegaan waardoor de waterkwaliteit in de sloten achteruit ging. De gemeente heeft besloten nu alsnog riolering aan te leggen. Off-grid wonen gebeurt op meerdere plekken in Nederland en dat kan heel goed. Maar het Oosterwold voorval maakt het mensen die bewust kiezen voor zelf hun afvalwater recyclen wel lastiger. Marjolein kent gelukkig genoeg voorbeelden van plekken waar het wél goed werkt. "In Harderwijk staan drie huisjes off grid. In samenwerking met het Waterschap Vallei en Veluwe zijn helofytenfilters aangelegd en het waterschap test het water.”

"Wanneer bewoners er zelf voor kiezen om hun afvalwater ecologisch te zuiveren en hergebruiken, doen ze dat vaak uit zorgen over de natuur. Als waterschap zou ik dat toejuichen en met die mensen samen kijken hoe je dat het beste kunt organiseren. Is het niet een wens van waterschappen dat mensen zorgvuldiger omgaan met water, nu droogte een groter probleem wordt? Ik zeg pak die kans, want het heeft een inspirerende werking op anderen. Vaak geldt dat ambtenaren het zich niet kunnen voorstellen dat mensen anders willen wonen, in dit geval zonder riolering. Mijn advies aan de Waterschappen: ga kleinschalige experimenten aan in samenwerking met bereidwillige bewoners, daar kun je ontzettend veel van leren."