• Beeld van een vorige keuring.
• Beeld van een vorige keuring. Foto: Aangeleverd

24e Zuid-Hollandse rundveekeuring op 4 maart in Noordeloos

Algemeen

NOORDELOOS • Wintershow Zuid-Holland, de jaarlijkse provinciale rundveekeuring, beleeft op 4 maart alweer haar 24e editie, waarbij koeien vanuit de gehele provincie met elkaar de strijd aanbinden om verkozen te worden tot de fraaiste.

Zuid-Hollandse melkveehouders schreven de afgelopen periode meer dan 110 koeien in voor de provinciale keuring. De Wintershow vindt dit jaar voor de twintigste keer plaats in de hallen van De Kuiper Groep in Noordeloos.

Drie jaar geleden werd voor het eerst een speciale rubriek gekeurd met koeien die in hun leven al meer dan 50.000 kilo melk hebben geproduceerd. De reacties van inzenders en publiek op deze ‘koninginnenklasse’ waren heel goed, zodat deze rubriek, voorzien van een speciale prijs, ook dit jaar onderdeel uitmaakt van het programma.

Vertrouwde elementen
Ook de competitie met bedrijfsgroepen, waarbij deelnemers met drie of vier dieren van hun bedrijf een soort teamwedstrijd houden, zal worden herhaald. Naast een herhaling van de vernieuwingen telt de Wintershow ook gewoon zijn vertrouwde elementen. Voor het achtste keer op rij is er weer de competitie voor het winnen van de titel ‘Beste showman van Zuid-Holland’. Jongeren onder de 25 jaar nemen deel aan de competitie voor wie het beste een koe kan presenteren aan de jury: het zogenaamde showmanship. Zo’n vijftien jongeren strijden mee om de prijzen.

Na vele voorbereidingen in de vroege morgen, begint om 09.00 uur de officiële keuring. Aan het eind van de dag zal jury Frank Winter uit Vriezenveen uit alle kampioenen ook de algemeen kampioene kiezen. Alle inzenders azen tijdens dit hoogtepunt van de keuring op de trofee die hierbij te winnen is namelijk de welbekende en felbegeerde Piet Pons-prijs. De kampioenskeuring, het meest spannende onderdeel van de dag, begint omstreeks 14.30 uur.