'Kleinschalige aanpak groot opvangvraagstuk'

molenlanden • Het Molenlandse gemeentebestuur wil alleen kleinschalige opvang voor asielzoekers binnen haar gemeentegrenzen realiseren. 

Wethouder Arco Bikker gaf dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering aan dat de gemeente inzet op locaties met 50, maximaal 60 personen. “Ik begrijp het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers, red.) wel, zij willen zo snel mogelijk op grote locaties aantallen invullen. Maar als je de opvang passend wil maken bij onze kleine kernen en ook de kracht van de samenleving wilt benutten, dan vinden wij een aantal van 150 absoluut onbespreekbaar.”
Bikker zegt daarnaast dat Molenlanden niet de buurgemeente is waarmee Sliedrecht de aangekondigde extra opvang van asielzoekers in hun gemeente wil ruilen voor de plaatsing van statushouders. Het dorp kwam vorige week met het nieuws dat zij onderzoeken of er een opvanglocatie voor 250 asielzoekers in Sliedrecht-Noord, grenzend aan Wijngaarden, gerealiseerd kan worden. Dat zijn 150 plaatsingen meer dan de wettelijke taakstelling van de gemeente, in ruil daarvoor wil Sliedrecht dat buurgemeenten meer huisvesting creëren voor statushouders. Bikker rekende de gemeenteraad voor waarom Molenlanden daar niet achterstaat. “Als je daar (huisvesting statushouders, kwetsbare groepen en voorrang mensen met urgentie, red.) nog een extra opgave neemt voor een buurgemeente, lijkt ons dat als college niet verstandig.” Als er meer duidelijkheid is over opvang in Molenlanden zal de gemeenteraad allereerst op een besloten vergadering geïnformeerd worden. "Het delen van mogelijke locaties op een openbare vergadering kan voor onrust in de samenleving zorgen.”

Een uitgebreide versie van dit artikel staat op www.hetkontakt.nl/
alblasserwaard.