Wethouder: 'Het is een ingewikkelde plek'

giessenburg • Wethouder Jan Lock van de gemeente Molenlanden meldt dat er veel komt kijken bij de ‘begrijpelijke wens’ om de Dorpsstraat in Giessenburg aan te passen. 

“De gemeente is afhankelijk van het Waterschap en de nutsbedrijven. In september vorig jaar hebben wij de Dorpsraad Giessenburg een laatste informatiemail gestuurd. In januari heeft de herinrichting op de agenda gestaan van ons overleg met het Waterschap en de nutsbedrijven.”

Ingewikkelde plek

De locatie stelt de gemeente voor uitdagingen. “Het is een ingewikkelde plek om een andere inrichting te maken. De Dorpsstraat is gelegen op een regionale waterkering van het Waterschap Rivierenland. Gemeente Molenlanden zou de verhardingen willen vervangen waardoor ook de nutsbedrijven aangeschreven zijn om geplande werkzaamheden in combinatie uit te voeren. Zo voorkomen wij dat de gemeente Molenlanden straks een nieuwe inrichting oplevert terwijl de nutsbedrijven bijvoorbeeld binnen drie jaar kabels of leidingen moeten vervangen.”

Omdat de Dorpsstraat een regionale waterkering, dus een dijk is, worden er door het Waterschap hoge eisen en veiligheidsnormen gesteld voor het vervangen van kabels en leidingen en het graven in de straat.

Lock: “De uitdaging zit in de enorme financiële investeringen die nodig zijn om te voldoen aan deze eisen en veiligheidsnormen die van belang zijn voor het in stand houden van de waterkering. De afgelopen periode waren het Waterschap, de nutsbedrijven en de gemeente Molenlanden met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen die voor elke partij acceptabel is.”

Budget beschikbaar

Vorig jaar vond een zogenaamd ‘proefsleuvenonderzoek’ plaats. “Daaruit is de ligging van ondergrondse kabels en leidingen duidelijk geworden en mogelijke op te lossen knelpunten. De gemeente blijft zich inspannen om zo snel als mogelijk tot een goede oplossing te komen. Daarover blijven we in gesprek met Waterschap en nutsbedrijven. We hopen dat er binnen afzienbare tijd een oplossing komt. De gemeente heeft budget beschikbaar om de herinrichtingswerkzaamheden in Giessenburg uit te voeren.”