Hoogspannings-masten

Komt er een 3e verbinding 380 kV  hoogspanningsmasten in Nieuw-Lekkerland Molenlanden?

TenneT/EKZ heeft stukjes in deze krant geplaatst. Maar waarschijnlijk heeft ook u niet beseft, dat het niet alleen ging over het verzwaren van de huidige hoogspanningslijnen in het westelijk deel van Molenlanden. Nee, het blijkt dat er sprake is van een nieuwe, derde verbinding hoogspanningsmasten. Dit is nodig, omdat we met elkaar steeds meer stroom verbruiken en het huidige hoogspanningsnet met twee rijen hoogspanningsmasten dit niet aan kan. We begrijpen dat het noodzakelijk is, maar nog meer hoogspanningsmasten in ons dorp: NEE! 

Mensen die in de buurt van de masten wonen, worden niet voor niets uitgekocht. Het is nl. niet gezond om dichtbij hoogspanningslijnen te wonen. Meer risico op leukemie bij jonge kinderen, alzheimer en MS door het hoge stralings- en magnetische veld zijn bekend. Er blijken drie voorkeurstrajecten te zijn om de nieuwe verbinding te plaatsen. Een makkelijke optie is in de nabijheid van de huidige twee mastenlijnen, dus in Nieuw-Lekkerland. Dat moeten we NIET willen. 

Een betere optie is Geertruidenberg-Crayesteijn, omdat deze de minst schadelijke voor de volksgezondheid zou zijn. Op 14 februari om 19.00 uur is er een digitale informatie avond. Aanmelden kan via www.molenlanden.nl/nieuw-hoogspanningstrace. Een reactie hierop kunt u tot 23 februari geven via 070-3798979 of Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt hsv 380 kV Geertruidenberg-Crayesteijn, Postbus 111, 9200 AC Drachten. Wij zijn zeer verontrust en we hopen u met deze brief wakker te schudden. Niemand wil nieuwe hoogspanningsmasten in zijn achtertuin. Maar het gaat niet om het uitzicht, het gaat om onze gezondheid. Laat van u horen!

Perry en Marleen van de Graaf
Nieuw-Lekkerland


Spelletjes spelen bij de Open Kerk 

langerak • Op vrijdag 10 februari staan de deuren van de Koningskerk van Langerak open om spelletjes te spelen. Daarnaast kan men ook komen handwerken. Er zijn allerlei spelletjes: schaken, pesten, sjoelen, regenwormen, Monopoly. Bezoekers kunnen ook zelf spellen meenemen. De middag start om 14.00 uur. Er staat koffie, thee en limonade klaar met wat lekkers. Belangstellenden kunnen heel de middag vrij binnen komen lopen. Om 17.30 uur is er een gezamenlijke maaltijd. Voor meer informatie: www.gklangerak.nl/welkom/op-adem-komen-de-kerk-open.